Hirdessen a Magyar Zsidó Honlapon!


Izrael megtámadná Iránt?
2008-06-24 17:37:12

A novemberi amerikai választás után, de még az új elnök beiktatása előtt megtámadja Izrael Iránt - jósolta John Bolton. Az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete szerint az arab világ titokban igen hálás lesz, ha a zsidó állam lebombázza az iráni nukleáris létesítményeket.
John Bolton szinte biztos abban, hogy Izrael még az idén támadást intéz majd az iráni nukleáris létesítmények ellen, s ezzel nagy hálára kötelezi majd az arab világot. "A reakció a támadásra pozitív lesz - bár nyilvánosan nyílván el fogják azt ítélni. Lépni azonban nem fog az arab világ" - vélekedett az amerikai diplomata a The Daily Telegraphnak adott interjúban.
Bolton, aki héjának számít, maga is javasolta, hogy katonai akcióval akadályozzák meg Iránt nukleáris fegyver megszerzésében. A Bush-kormányzatban azonban nincs meg az akarat arra, hogy az amerikai hadsereg hajtson végre egy ilyen akciót - tette hozzá.
Tavaly még Bolton is hitt benne, hogy az amerikaiak katonai erőt is készek bevetni Irán ellen - ma azonban már csak Izrael elég eltökélt abban, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy Irán nukleáris hatalommá váljon. A támadásra az "optimális idő" a november 4-i amerikai elnökválasztás és a Fehér Ház új lakójának 2009. január 20-i beiktatása közötti időszak - fejtette ki.
"Az izraeliek fél szemmel a naptárt nézik" - tette hozzá Bolton. Az amerikai elnökválasztáson kívül arra figyelnek, hogyan haladnak az irániak, és mikor tudják egyúttal javítani védelmi képességeiket, például orosz légelhárító rendszer beszerzésével.
Az új elnök beiktatását azonban nem szabad megvárniuk, mert akár Barack Obama, akár republikánus riválisa, John McCain győz, nekik mindenképpen rossz lesz ebből a szempontból.
Ha a demokrata jelölt győz, az izraelieknek le kell mondaniuk a katonai fellépés lehetőségéről, de McCain sikere esetén is el kell egy időre halasztani az akciót, bár a republikánus jelölt Irán-politikája "sokkal realistább" a Bush-kormányzaténál - vélekedett Bolton, aki 2005-2006-ban volt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.
Obama a kampány során azt mondta: kész "előfeltételek nélkül" magas szintű párbeszédet kezdeni Teheránnal. McCain viszont azt hangsúlyozta, hogy az Irán elleni támadás kisebb baj lenne, mint megengedni, hogy a perzsa állam nukleáris hatalommá váljon.
Izraeli vadászgépek a múlt héten hadgyakorlatot hajtottak végre a Földközi-tenger fölött - amerikai hírszerzési források szerint már az Irán elleni támadásra készültek. Irán is így értékelte, mert Mohamed Ali Hosszeini külügyi szóvivő a "pszichológiai hadviselés" részének nevezte a gyakorlatot.
Bolton úgy véli, az izraeliek elsősorban az urániumdúsítási folyamatot akarja leállítani - például az iszfahani vagy a natanci létesítmények lebombázásával. "Ezzel ugyan nem oldják meg a problémát, de időt nyernek, ami alatt ki lehet dolgozni és elfogadni a tartós megoldást célzó javaslatot...Hogy mennyi időt nyerünk? Azt nehéz megmondani - attól függ, milyen mértékű lesz az izraeli pusztítás" - hangsúlyozta John Bolton.
(InfoRádió)Vissza