Hirdessen a Magyar Zsidó Honlapon!


Teddy Kollek emléktábla Nagyvázsonyban
2007-09-23 14:29:59

Jeruzsálem legendás polgármesterének, Teddy Kolleknak a tiszteletére avattak emléktáblát Nagyvázsonyban ahol a köztiszteletben álló politikus született. Kollek közel harminc éven át állt Jeruzsálem élén. Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy Kollek Theodor 1911-ben a Veszprém megyei Nagyvázsonyban született és 95 éves korában idén januárban halt meg Jeruzsálemben. Kollek családja már 1935-ben kivándorolt Palesztínába, ám a háború idején ő visszatért Európába, hogy mentse a zsidóságot; sikerült például háromezer zsidó fiatalt Angliába juttatnia. Teddy Kollek a világháború után jelentős szerepet vállalt abban, hogy Izrael kivívta állami függetlenségét. A magyar származású zsidó 1965-től Jeruzsálem polgármestere lett és 28 éven át töltötte be ezt a tisztséget. Nem éppen kedvező belső és külső körülmények között közel 30 év alatt egy modern világvárost hozott létre, megszüntetve Jeruzsálem kettéosztottságát is.
Zoltai Gusztáv szerint kedves városáról Kollek így vallott: "Jeruzsálem a zsidó lét esszenciája; egy test meglehet kéz vagy láb nélkül, de szív nélkül soha. Nekünk zsidóknak a szívünk és a lelkünk ez a város".
Schweitzer József professzor, nyugalmazott országos főrabbi az emléktábla avatóján rámutatott: Teddy Kollek olyan polgármester volt, aki minden reggel hat órakor már Jeruzsálem utcáit járta gyalogosan, hogy meggyőződjön, szépen és rendben fogadja-e a város az ébredőket. Nagyvázsony bevonult a modernkori zsidó történetbe — hangsúlyozta a professzor, hozzátéve, hogy a település az emléktáblával "büszkén vállalja" egykori és nagyhírű szülöttjét.
(Erec)Vissza