Hirdessen a Magyar Zsidó Honlapon!


"Izrael nem tűri, hogy Iránnak atomfegyvere legyen"
2008-05-10 21:18:37

Ezt Ehud Olmert izraeli kormányfő nyilatkozta a Washington Post szombati internetes számának. Olmert ugyanakkor kijelentette, hogy reményei szerint a nemzetközi közösség képes ellenőrizni az iszlám köztársaság nukleáris terveit.
"Igen, Izrael nem tolerálja, hogy olyanok birtokoljanak atomfegyvert, akik nyíltan kijelentik, hogy Izraelt le akarják törölni a térképről is" - mondta az izraeli kormányfő az amerikai lapnak.
Története során Izrael legalább kétszer vetette be katonai erejét atomfenyegetés miatt. 1981. júniusában a Bagdad közelében lévő Tuwaita nukleáris központ 40 megawatt teljesítményű Osirak kutatóreaktorát rombolták le izraeli bombázók, mert azt feltételezte a kormány, hogy Szaddám Huszein Irakja nukleáris fegyvereket fejleszt. Begin, akkori izraeli kormányfő kijelentette ezután, hogy visszaszorították a palackba Bagdad nukleáris szellemét.
2007. szeptemberében egy félig elkészült szíriai atomreaktort bombáztak le izraeli gépek, legalábbis ezt állította később a The New York Times. Izraelnek egyébként vannak atombombái, bár ezt hivatalosan máig nem ismerték el.
(Hírszerző)Vissza