A zsidóság és a szőnyeg

A Magyar Zsidó Múzeum legújabb kiállítása több szempontból is kiemelkedő tárlat. Nemcsak iparművészeti, hanem átfogó kultúrtörténeti kiállítás esszenciális élményekkel.
Kevesen tudják, hogy a szőnyeg a drágakövek után a második helyen áll az érdeklődés központjában. A szőnyeg fogalmába nemcsak a klasszikus értelemben ismert kárpitok tartoznak, hanem ide soroljuk a zsidó vallási textileket, valamint a szakrális textileket is.
A mostani ismereteink szerinti legidősebb szőnyeget, Szergej Rudenko szovjet régészcsapata találta 1949-ben, az Altaj hegység Pazirik völgyében, innen is a szőnyeg elnevezése. Korát az időszámításunk előtti 5. századra teszik.

A Pazirik szőnyeg kapcsán már sokak fejében felmerült a kérdés: kik lehettek az első szőnyegkészítők? A törökök és az örmények maguknak tulajdonítják az elsőséget, de Anton Felton – a Zsidó szőnyeg című könyv szerzője – szerint az első szőnyegeket a zsidók készíthették. Tudományos körökben nagy az egyetértés, hogy a kelet-ázsiai nomád török törzsek találhatták fel a csomózás technikáját.
A legrégebbi, zsidósághoz köthető szőnyeg a Berlini Iszlám Művészetek Múzeumában tekinthető meg, amely egy 14. századi, Spanyolországból származó zsinagógaszőnyeg-töredék. Történelmileg bizonyítható, hogy az 1492-es spanyol kiűzetés után a szefárd zsidóság hatással volt az oszmán szőnyegkultúrára, hiszen az imaszőnyegeken a granadai Alhambra híres oszlopai ettől a kortól jelennek meg motívumként. Ennek a korszaknak kiváló korai példája, a 17. század elejéről származó kairói zsinagóga szőnyege a washingtoni Textil Múzeumban látható.
Általánosságban is elmondható, hogy a korai spanyol időkben egészséges munkamegosztás alakult ki a mórok és a zsidók között. Az előbbiek biztosították az alapanyagot és az élő munkát a szőnyegkészítéshez, míg az utóbbiak a gyapjú színezésének és a szőnyegek kereskedelmének voltak meghatározói.

Az 2007-ben alakult Első Pesti Szőnyeg Társaság és a Zsidó Múzeum célja, hogy bemutassák a szőnyegkészítés legfontosabb régióiból származó szőnyegeket, valamint cáfolják azt a közhiedelmet, hogy a szőnyegművészet csakis az iszlám világában létezhet.
A kiállításon a Magyar Zsidó Múzeum európai hírű textilgyűjteményének különleges válogatásával, valamint magángyűjteményekből származó, a világon egyedülálló szőnyegekkel is találkozhatunk.
Felidézhetjük gyermekkorunk emlékeit a „repülő varázsszőnyegről”, mely különböző régiók meséinek egyik elengedhetetlen kelléke.
A kurátorok reményei szerint a kiállítás megtekintése után egyre többen fedezik fel újra a szőnyegek csodálatos világát, s újraéledhet az a virágzó szőnyegkultúra, amely a második világháború előtt oly természetes volt a polgárság körében.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala