Receptek

Húsételek


Jaffai csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 comb, 1 csésze narancslé, 1 csésze fehérbor, 1 fej szeletekre vágott hagyma, 1 szál halványított zeller, 1 reszelt sárgarépa, só, bors, paprika, 3 evõkanál olaj, fél csésze mazsola, ízlés szerint keleti kömény, 1 gerezdekre vágott narancs, kevés reszelt narancshéj.

A narancslevet, a bort, a zöldségeket és a fûszereket a kömény kivételével széles serpenyõbe öntjük, felfõzzük, és bõ fél órán át kis lángon pároljuk a húsdarabokat. Ezután kivesszük, letörölgetjük, majd kevés olajjal leöntve, sütõben barnára sütjük. A serpenyõbe öntjük a mazsolát, a narancs gerezdjeit, a reszelt narancshéjat, néhány percig forraljuk, majd a sült húsra öntjük. Még néhány percig sütjük, majd forrón tálaljuk.


Ananászos sült csirke

Hozzávalók: 1 közepes csirke, vagy 2 mell és 2 comb, 1 doboz ananászkonzerv (karika), 1 fej szálasra vágott hagyma, 2 kanál olaj vagy páros margarin, só.

Az ananászkarikát a csirke mellénél és combjainál a bõr alá tesszük, megsózzuk. Az olajban vagy margarinban üvegesre pároljuk a hagymát, és a csirkére öntjük. Fóliával takarva pirosra sütjük.


Töltött csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú, kikóserított csirke, 2 vízben áztatott zsemle, 1 tojás, 1 kanál libazsír, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, só, bors.

A feldarabolt gombát az apróra vágott petrezselyemmel a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a masszát a csirke bõre alá töltjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tölteléket kizsírozott õzgerincformában külön sütjük, s köretként adjuk a csirkéhez. A gomba helyett összetört csirkemájat is rakhatunk a töltelékbe.


Paprikás csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú, csirke, 1 nagyobb fej hagyma, 3 evõkanál olaj, pirospaprika, só, 2 kanál paradicsompüré, néhány szem kömény.

A csirkét darabokra vágjuk, a hagymát az olajon megpároljuk, beleszórjuk a pirospaprikát, megforgatjuk benne a húsdarabokat, majd kevés vízzel feleresztjük, sózzuk, paradicsompürével és köménnyel ízesítjük. Fedõ alatt puhára pároljuk, galuskával tálaljuk.


Libatepertõ

Hozzávalók: 1 liba bõrös hája, kevés víz.

A liba bõrét óvatosan lefejtjük a húsról (általában a mellrõl és a hátról), 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje, és mérsékelt tûzön, néha megkeverve, fõzzük. Mire a víz elpárolog, a tepertõ szép sárga lesz. Még néhány percig sütjük, majd egy csepp vizet öntünk a zsírba, és rászorítjuk a fazék fedelét. Ettõl lesz a tepertõ ropogós. Leszûrjük, majd a zsírt üvegbe öntjük.


Libamáj sütve

Hozzávalók: 1 libamáj, 1 liba testháj (kb. fél kg), 1 fej hagyma, kevés víz, esetleg 1 kávéskanál pirospaprika.

Az elõkészített libamájat a testhájjal és egy fej hagymával nagyobb lábosba helyezzük el. A hájra tesszük a májat, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tûzön fõzzük. Amikor a víz elfõtt, és a zsír sisteregni kezd, kivesszük a májat és a hagymát, üvegtálba helyezzük, a hájat még néhány percig fõzzük.
Rászûrjük a májra a zsírt, esetleg kevés pirospaprikát szórunk rá és amikor kihûlt, a hûtõszekrényben megdermesztjük.


Ineresz (Libaszalonna)

Hozzávalók: kb. fél kg liba testháj, só, pirospaprika, fokhagyma.

A liba testhájról a hártyákat gondosan leszedjük, jól besózzuk, pirospaprikával alaposan beszórjuk, majd ízlés szerint zúzott foghagymával bekenjük. Hûtõben egy éjszakán át dermesztjük.


Egész liba sütve

Hozzávalók: 1 db pecsenye liba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 1 pohár víz, só.

A libát megsózzuk, kevés pirospaprikával meghintjük, a belsejébe rakjuk a hagymát és a fokhagymát, alá öntünk egy pohár vizet, és a sütõben mérsékelt tûzön, kanállal locsolgatva ropogósra sütjük.


Sült libacomb

Hozzávalók: 4 db libacomb, (vagy 2 comb és a bõrös mell), 10 dkg füstölt marhaszegy, 1 narancs leve, só.

A tepsit kirakjuk a szeletekre vágott füstölt szeggyel, rátesszük a combokat, megsózzuk, és a narancs levével leöntjük. Fóliával letakarva lassú tûzön sütjük. Amikor puha, levesszük a fóliát, és ropogósra sütjük. Tört krumplival, párolt káposztával, almakompóttal tálaljuk.


Lengyeles libacomb

Hozzávalók: 2 db libacomb, 20 dkg gersli, 2 szál sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 1 csésze zöldborsó (lehet fagyasztott is), 2 evõkanál libazsír, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

A combokat bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, s egy ideig állni hagyjuk. Egy nagy lábosban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk a kockára vágott hagymát, a libacombot, majd megforgatjuk benne a felszeletelt répákat, a borsót és a gerslit. Jó bõven felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedõvel lezárjuk, és kis lángon, 3-4 órán át pároljuk.


Libamell fasírt

Hozzávalók: 1 nagy libamell,1l evõkanál libazsír, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

A libamell csontjáról lefejtjük a bõrt majd a húst, óvatosan, hogy a csont egybe maradjon. Húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, a hagymával, a tojással, a zsírral és a fûszerekkel. A masszát visszarakjuk eredeti formájában a mellcsontra, majd meleg sütõben, kevés vizet öntve alá, gyakori locsolás mellett pirosra sütjük. Melegen burgonyapürével tálaljuk, hidegen majonézes burgonyasaláta illik hozzá.


Libamell vadasan

Hozzávalók: 1-2 nyúzott libamell, a páchoz: 2 fej hagyma, 1 babérlevél, 10 szem feketebors, 4-5 szem borókabogyó, 2 kanál ecet, a mártáshoz: 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 kanál libazsír, 5 dkg füstölt marhaszegy, só, bors, mustár, reszelt citromhéj, cukor.

A hagymát, a babérlevelet, a borsot, a borókabogyót sóval és ecettel bõ vízben fõni tesszük. Ezzel a páclével öntjük le a nyers libamellet, és hûtõben legalább egy napig áztatjuk. Kivesszük a húst, az apró csíkokra szelt füstölt szeggyel megspékeljük, majd sütõzacskóba tesszük a zsír, 1 kis fej hagyma és a felszeletelt zöldség társaságában. Ha nincs sütõzacskó, alufóliával fedett tepsibe rakjuk a hozzávalókat. Amikor puhára sült a hús, elkészítjük a mártást. A hússal sült hagymát és zöldségkarikákat kevés páclével — lehetõleg turmixszal — összetörjük, sóval, cukorral, mustárral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A mártást néhány percig forraljuk, majd belerakjuk a húst. Krokettal, zsemlegombóccal vagy kifõtt tésztával tálaljuk. Marhahúsból is ugyanígy készítjük.


Hagymás libamell

Hozzávalók: 1 db nyúzott libamell, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szegy, 1 kanál zsír, só, bors.

A liba mellét vékony csíkokra vágjuk, a hagymát és a szegyet felszeleteljük, majd a zsírban megpároljuk. Beleforgatjuk a húst, majd kevés vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedõ alatt puhára pároljuk. Krokettal tálaljuk. Marhahúsból is készíthetjük.


Aszalt szilvával töltött kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 csésze aszalt szilva (mag nélküli), 1 csésze hámozott, kockára vágott alma, kevés fahéjjal leszórva, só.

Összekeverjük a szilvát és az almát, a kacsa hasüregébe töltjük, s lehetõség szerint bevarrjuk. Megsózzuk, tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és szép pirosra sütjük. Tört krumplival tálaljuk, a szilvát és almát a sült köré rendezzük.


Gesztenyés kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 1 áztatott zsemle, a kacsa mája, 1 kanál zsír, negyed kiló fõtt gesztenye, 2 tojás, só, bors.

Az elõkészített kacsamájat összetörjük, elkeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, zsírral, a villával megtört, fõtt gesztenyével, sóval, borssal. A tölteléket a kacsa belsejébe töltjük, bevarrjuk, és a kacsát kevés vizet aláöntve ropogósra sütjük.


Pulykakropp (töltött pulyka nyakbõr)

Hozzávalók: 1 pulyka nyakbõr, 1 kg darált borjú- vagy mellhús, 1 db áztatott, facsart zsemle, 2 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, 2 kanál libazsír vagy olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 kemény tojás, só, bors, l fej vöröshagyma, 2 dl húsleves, l kanál zsír.

A darált húst jól összekeverjük a zsemlével, a tojással, a zsemlemorzsával, a zsírral, a zúzott fokhagymával és a sóval, borssal. Beletöltjük a nyakbõrbe, beledugjuk a tisztított kemény tojásokat, és a végeket bevarrjuk. Egy tepsibe szeletekre vágott vöröshagymát szórunk, ráöntjük a húslevest, majd belehelyezzük a kanál zsírral megkent pulykanyakat. Gyakran locsolva pirosra sütjük. Készíthetjük sütõzacskóban is. Hidegen-melegen egyaránt kitûnõ étel.


Rántott pulykamell

Hozzávalók: 4-6 szelet filézett pulykamell, fél csésze liszt, 1 tojás, fél csésze zsemlemorzsa, só, a sütéshez olaj.

A szeleteket kiverjük, megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban vagy olajsütõben kisütjük. Tálra helyezzük, citromkarikával, petrezselyemmel díszítjük, sült burgonyával, krumplipürével, kompóttal vagy salátával tálaljuk.


Vagdalt pulykamell

Hozzávalók: fél kg darált pulykamell, l tojás, 1 db áztatott facsart zsemle, 1 kanál zsír, 2 evõkanál zsemlemorzsa, l kisebb reszelt hagyma, só, bors, esetleg kockára vágott, füstölt marhanyelv, 2 kemény tojás, néhány szem hámozott pisztácia.

A hozzávalókat jól eldolgozzuk, majd henger alakúra formázva kizsírozott sütõpapírba csavarjuk. Közepes sütõben pirosra sütjük. Jeles alkalmakkor a masszába keverjük a kockára vágott marhanyelvet és a pisztáciát, a kemény tojásokat középre dugjuk, s a fenti módon sütjük.


Sült pulykamell gyümölcsmártással

Hozzávalók: kb1 kg pulykamell (nagyobb pulykának a fél melle), só, 1 kanál olaj, esetleg 5 dkg füstölt, szeletelt marhaszegy, a mártáshoz fél kg gyümölcs (alma, körte, birs), 1 dl fehér bor, ízlés szerint cukor, fahéj, szegfûszeg.

A pulykamellet sózzuk, olajozzuk, s beborítjuk a füstölt szeggyel. Sütõzacskóban arany barnára sütjük. A mártáshoz kis lábasban 1 dl borban fõni tesszük a kockára vágott gyümölcsét a fûszerekkel. Rövid ideig pároljuk, majd turmixszal összekeverjük. Szeletekre vágva burgonyapürével tálaljuk.


Aszaltszilvás-diós pulykamell

Hozzávalók: 4-6 szelet pulykamell filé, fél csésze mag nélküli aszalt szilva, 3 evõkanál durvára vágott dió, 3 kanál morzsa, l tojás, só, kevés fahéj, 2 kanál olaj, 1 kanál méz.

A pulykamellet kiverjük és megsózzuk. Az aszalt szilvából, dióból, morzsából, tojásból és fûszerekbõl tölteléket készítünk. Arányosan szétosztjuk, és a szeletek közepére kenjük. Tekercset göngyölítünk a húsból, fólia-tepsiben egymás mellé fektetjük õket, majd mézes olajjal megkenve mérsékelt sütõben pirosra sütjük.


Sült pulykacomb

Hozzávalók: 2 db pulykacomb (alsó vagy felsõ is lehet), 2 kanál olaj, só, bors, piros arany, kevés víz.

A combokat sózzuk, borsozzuk, piros arannyal és olajjal megkenjük. Mérsékelt sütõben letakarva sütjük. Résztelt krumplival, kovászos uborkával tálaljuk.


Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 db fiatal pecsenyepulyka, fél kg fõtt gesztenye, negyed kiló darált hús, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió. l kanál zsír.

A darált húst, a zsemlét, a tojást jól összekeverjük, hozzáadjuk a villával megtört fõtt gesztenyét, a sót, a fûszereket, a pulyka belsejébe töltjük, a nyílást bevarrjuk, sózzuk, zsírral megkenjük és kevés vizet alá töltve közel két és fél órán át sütjük.


Levesben fõtt marhahús

Tálalhatjuk tört krumplival és mártással, ilyenkor vékony szeletekre vágjuk, és kevés forró húslevessel leöntve adjuk fel.
Készíthetjük hagymás szafttal is, ilyenkor egy fej hagymát, esetleg egy gerezd fokhagymát szeletekre vágunk, egy kanál zsíron üvegesre párolunk, belehelyezzük a szeletekre vágott húst, kevés levessel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, néhány percig pároljuk.


Lében sült (Szaftbráten)

Hozzávalók: 1 kg marhahús (pl. lapocka), 2 kanál zsír, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 2 kanál sûrített paradicsom, só, bors, kevés víz.

A zsírt mély lábasban felhevítjük, a húst minden oldalán megpirítjuk, majd kivesszük. A zsírba vékony karikára vágott vöröshagymát és répákat teszünk, majd az apróra vágott fokhagymát és a pirospaprikát. Visszahelyezzük a húst, sóval, borssal fûszerezzük, sûrített paradicsomot és kevés vizet öntünk hozzá. Fedõ alatt puhára pároljuk. A húst felszeleteljük, a mártást összeturmixoljuk és forrón a húsra öntjük. Tört krumplival tálaljuk.


Vagdalt hús

Hozzávalók: fél kg darált hús, 2 áztatott, facsart zsemle, l kanál zsír, l kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, (esetleg kevés bazsalikom, Worchester szósz)

A húst a zsemlével, tojással, apróra vágott hagymával és a zúzott fokhagymával és a fûszerekkel jól eldolgozzuk, kizsírozott sütõpapírba csavarjuk és szép pirosra sütjük.
Fõzelékhez, tört krumplihoz melegen, máskülönben hidegen tálaljuk. Ezt a masszát pogácsákra szaggatva, forró olajban is ki lehet sütni.


Vagdalt hús másképp

Hozzávalók: fél kg darált hús, 2 tojás, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evõkanál zsemlemorzsa, 1 kanál olaj, só, bors.

A hagymát lereszeljük, a fokhagymát apróra zúzzuk, majd összeállítjuk a masszát. Egy órán át pihentetjük, majd olajozott sütõ papírban pirosra sütjük.


Hagymás marhaszeletek

Hozzávalók: 4-6 szelet marhahús (pl. stefánia), 2 nagy fej hagyma, 2 kanál olaj, só, bors.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, a hagymát karikára vágjuk. Fóliatepsibe egy kanál olajat öntünk, a hagymát és a húst felváltva rétegezzük. A tetejére újra olajat öntünk, és alufóliával lefedve lassú tûzön több órán át sütjük.


Mustáros marhaszelet

Hozzávalók: 4-6 szelet marhahús, 4 evõkanál olaj, só, bors, mustár, kevés víz.

Legalább két nappal korábban a szeleteket sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Olajjal leöntjük, és a hûtõben érleljük.
Nagy serpenyõbe kevés olajat hevítünk, leöntjük a húsról is, majd belerakjuk a szeleteket, s mindkét oldalukat átsütjük. Kevés vízzel felöntjük, s fedõ alatt puhára pároljuk. Krokettal vagy tört krumplival tálaljuk.


Töltött káposzta

Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg fõtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sûrített paradicsom, ízlés szerint l-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, l tojás, só, bors, 3 kanál liszt.

A darált húsból, fõtt rizsbõl, tojásból, sóval, borssal elkészítjük a tölteléket. Ízlés szerint lehet egy kevés füstölt mellet is beleaprítani. A káposzta levelérõl levágjuk a vastag eret, majd a tölteléket szorosan belegöngyöljük. Egy nagy lábosban zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk a hagymát, pirospaprikával megszórjuk, majd belerakjuk a savanyú káposzta felét. Kevés vizet öntönk rá, és sorba rakjuk a töltelékeket. Belerakjuk a füstölt húst vagy a kolbászt. A tetejére újra káposztát rakunk, majd újra vizet, beleadjuk a paradicsomot, a fûszereket és fedõ alatt lassú tûzön több órán át fõzzük. Amikor puha, a maradék zsírból és lisztbõl kevés pirospaprikával rántást készítünk, és még ezzel is néhány percig fõzzük.


Lengyeles töltött káposzta (Holiskesz)

Hozzávalók: fél kg darált marhahús, fél csésze fõtt rizs, 1 tojás, 1 fej apróra vágott hagyma, só, 8-10 levél édeskáposzta, 1 citrom leve, fél csésze cukor, l csésze paradicsomlé, fél csésze mazsola.

A húst összekeverjük a rizzsel és a tojással, hozzáadjuk a hagymát, a sót. A káposztaleveleket néhány percig forró vízben fõzzük, majd kivesszük, vastag ereit kivágjuk.
Megtöltjük, majd egy széles lábosban egymás mellé rakjuk. Ízesítjük a fenti hozzávalókkal, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tûzön jól lefedve másfél órán át fõzzük, majd levesszük a fedõt és a sütõben kb. 20 perc alatt barnásra sütjük. Egyes helyeken a holiskeszt libahájjal és tört, hagymás fõtt burgonyával készítették.


Marhanyelv lengyel mártással

Hozzávalók: 1 db nyers marhanyelv, 1 hagyma, 1 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, 1 kanál zsír, fél csésze mandula, fél csésze mazsola, só, cukor, egész bors, 2 evõkanál liszt, citromlé.

A marhanyelvet néhány percig forró vízben áztatjuk, majd a durva héját lehúzzuk. Megsózzuk, s egy-két napig a hûtõben állni hagyjuk. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, belerakjuk a felkarikázott répákat, néhány szemes borsot, és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Közben a mandulát forró vízbe dobjuk, vékony héját lehúzzuk, és szálasra vágjuk. A nyelvet kivesszük a fõzõlébõl, a hagymát és a zöldségeket összeturmixoljuk. Kevés zsírban cukrot pirítunk, beleszórjuk a lisztet, barnára pároljuk, felöntjük a zöldséges lével, citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a mandulát, a mazsolát, s a szeletekre vágott nyelvvel még néhány percig forraljuk. Burgonyafánkkal tálaljuk.


Füstölt marhanyelv

A marhanyelvet legalább két órán át fõzzük, amikor puha, durva héját lehúzzuk, és rézsutos szeleteket vágunk belõle. Burgonyapürével, tormával tálaljuk.


Töltött borjúszegy

Hozzávalók: 1 kilónyi borjúszegy, 1 áztatott, facsart zsemle, 1 csésze mélyhûtött borsó, 1 tojás, 1 csésze apróra vágott gomba, 3 kanál olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem.

A szegyet felszúrjuk, kicsontozzuk. A gombát és a borsót 1 kanál olajon megpároljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, összekeverjük a zsemlével, sózzuk, borsozzuk, és a szegybe töltjük. A nyílást bevarrjuk, megsózzuk. Egy tepsiben megforrósítjuk az olajat, megforgatjuk benne a húst, majd a sütõben mérsékelt tûzön, kevés víz hozzáadásával, sûrûn locsolva pirosra sütjük. Tálalás elõtt fél órát pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni.


Borjúpörkölt

Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát, paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a húst, Megforgatjuk az olajban, majd néhány percnyi kevergetés után felengedjük egy fél pohár vízzel. Fûszerezzük, és fedõ alatt puhára pároljuk. Vigyázzunk, mindig legyen elegendõ víz alatta. Galuskával, rizzsel, résztelt krumplival vagy tarhonyával tálaljuk.


Gombás szelet

Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 25 dkg gomba, kis fej hagyma, 3 kanál olaj, só, bors.

Az olajat felhevítjük, s a kivert, megsózott hússzeleteket mindkét oldalukon átsütjük. Kevés vizet öntünk hozzá, majd fedõ alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, kivesszük a húst, és az olajba adjuk az egészen apróra vágott hagymát, és a feldarabolt gombát. Kevés liszttel meghintjük, borsozzuk, ha túl sûrû, 1-2 kanál vizet öntünk bele, és visszatesszük a húst. Átforraljuk, rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.


Borjúbecsinált

Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 csésze mélyhûtött vegyes zöldség, tavasszal ugyanennyi borsó, kockára vágott újkaralábé, darabokra vágott spárga, 3 kanál olaj, kevés liszt, só, pár csepp citromlé, csipet bors.

A húst az olajban megpároljuk, megsózzuk, kevés vízben csaknem puhára fõzzük. Ekkor megszórjuk kevés liszttel, hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük egy kevés vízzel, borssal, citromlével ízesítjük, és addig fõzzük, amíg az összes hozzávaló puha lesz. Rizzsel tálaljuk.


Paprikás szelet

Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, 1 kanál zsír.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát karikára szeljük, majd széles serpenyõben forró zsírban megpároljuk. Beletesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat átsütjük, fûszerezzük, majd kevés vízzel feleresztve fedõ alatt puhára pároljuk. Rizzsel, tört krumplival tálaljuk.


Borjúkocsonya (Pce)

Hozzávalók: 2 db borjúláb, 2 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 liter víz, só, bors, 4 kemény tojás, kevés pirospaprika.

A feldarabolt borjúlábat fõni tesszük a kockára vágott hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, és lassú tûzön 3 és fél órán át fõzzük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük, a lébõl, lefejtjük a csontokról, apróra vágjuk, és mélytányérokba tesszük. Felszeleteljük a tojást, a húsra tesszük. majd rászûrjük a levet. Kevés pirospaprikával meghintjük, majd hideg helyen megdermesztjük.

 

Levesek, levesbetétek

LEVESEK, LEVESBETÉTEK

Aranyleves

Hozzávalók: l tyúk, 4 l víz, 1 hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors.

A feldarabolt tyúkot hideg vízben fõni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fûszert hozzáadjuk. Lassú tûzön 2-3 órán át fõzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.


Húsleves

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

A húst és a csontot hideg vízben fõni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fûszerezzük, majd lassú tûzön puhára fõzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.


Tavaszi raguleves

Hozzávalók: 2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, 1 zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evõkanál liszt, só.

Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára fõzzük. Galuskával tálaljuk.


Zöldségleves

Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 2 liter csontleves, 3 szál sárgarépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 3-4 paradicsom.

A zöldségeket apróra vágjuk, a káposztát a húslevesben félig puhára fõzzük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. A darabokra vágott paradicsomot az utolsó percekben adjuk a levesbe.


Savanyúkáposzta leves

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 evõkanál libazsír 2 fej hagyma , 1 kg savanyúkáposzta, 2 l víz, 2 nagyobb, kockára vágott burgonya, só, bors.

A zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a kockára vágott marhahúst, a savanyúkáposztát, és kb. két órán át fõzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, s addig fõzzük, amíg megpuhul.


Tejes burgonyaleves

Hozzávalók: 3 nagy burgonya, kockára vágva, l szál sárgarépa, l fej hagyma, 1 szál fehérrépa, só, bors, l liter víz, 3 evõkanál gersli, 2 szál zeller, l pohár tejfel 1 bõ evõkanál vaj, 1 evõkanál liszt.

A hagymát apróra vágjuk, majd a vajban sárgára pirítjuk. Belerakjuk a gerslit, a kockára darabolt burgonyát és zöldséget. Megforgatjuk, majd a liszttel megszórjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig fõzzük, amíg a gersli megpuhul. Lassan hozzáadjuk a tejfelt és forrón tálaljuk.


Tejes bableves

Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, l szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, l babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, l paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evõkanál liszt.

A babot és a megtisztított, felvágott zöldségeket a fûszerekkel együtt fõni tesszük. Amikor minden hozzávaló csaknem puha, a tejfelt a liszttel alaposan összekeverjük, és lassan a forró levesbe öntjük. Még néhány percig fõzzük, és ízlés szerint ecettel tálaljuk.


Zöldborsó leves

Hozzávalók: fél kg zsenge borsó, 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, só, ízlés szerint cukor.

A borsót, a karikára vágott zöldséget és a finomra vágott petrezselymet olajon megpároljuk, liszttel meghintjük. Felengedjük vízzel, és puhára fõzzük. Tojásos galuskát fõzünk bele.


Spárgaleves (tejes)

Hozzávalók: fél kg tisztított, apróra darabolt spárga, l csokor petrezselyem, só, cukor, 2 dl tejfel, 2 kanál liszt.

A spárgát apróra vágott petrezselyemmel fõni tesszük, sóval, cukorral ízesítjük, majd ha már csaknem puha a tejfelbe kevert liszttel elkeverjük. Vajas galuskát fõzünk bele.


Sóskaleves (tejes)

Hozzávalók: kb. 30 dkg tisztított sóska, 3 evõkanál olaj, 2 kanál liszt, 2 dl tejfel, só, cukor.

A sóskát az olajon megpároljuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük egy kevés vízzel, s a tejfellel együtt összeturmixoljuk. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, s rövid forralás után pirított zsemlyekockával tálaljuk.


Meggyleves (tejes)

Hozzávalók: fél kg meggy, 2 dl tejfel, 2 dl tejszín (elhagyható), 2 evõkanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg, kis darab citromhéj.

A meggyet a fûszeres vízben megfõzzük, hozzáöntjük a lisztes tejfelt, majd rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Kihûtve tálaljuk.


Meggyleves (páros)

Hozzávalók: fél kg meggy, 2 tojás, 2 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor az csomós lesz!


Sárgaborsó leves

Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 50 dkg csirkeaprólék, 2 l víz, 2 teáskanál só, l csokor petrezselyem, l db zellergumó, 2 szál sárgarépa, 1 karalábé, bors, 2 gerezd fokhagyma.

A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. Az aprólékot kb. 2 liter sós vízben fõni tesszük, majd forráskor a szürke habot leszedjük. Hozzáadjuk a sárgaborsót és a zöldséget, majd puhára fõzzük. Kivesszük a húst, majd a sárgaborsót és a zöldséget szûrõn áttörjük. Borssal és péppé zúzott fokhagymával ízesítjük.


Lencseleves

Hozzávalók: 2 csésze lencse, 2 1/2 liter víz, 2 fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, 2 evõkanál liszt, 2 szál sárgarépa, só, bors, 1 babérlevél, l szál kóser kolbász.

A lencsét beáztatjuk, majd lassú tûzön fõzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott répát és a fûszereket. Amikor már csaknem puha, a zsírból és a lisztbõl rántást készítünk, és a lencsét berántjuk. A kolbászt karikára vágjuk, és a levesbe tesszük. Még néhány percig fõzzük.


Gerslileves

Hozzávalók: 1 kg leveshús (lehet marha, pulyka, vagy tyúk), 20 dkg fehér bab, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, l0 dkg gomba, 4 evõkanál gersli, 2 l víz, só, bors.

A babot éjszakára beáztatjuk. A kockára vágott húst a babbal egy óráig elõre fõzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig fõzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.


Borscs

Hozzávalók: 3 l víz, 1 kg marhahús, 1 kg marhacsont, 8 db hámozott, reszelt cékla, 2 apróra vágott hagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evõkanál só, 3 evõkanál cukor, l citrom leve. 2 tojás.

A húst és a csontot fõni tesszük, majd forráskor lehabozzuk. Beleadjuk a reszelt céklát, a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd mérsékelt hõfokon, 2 órán át fõzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és még fél órát fõzzük. A két nyers tojást villával felverjük, s tálalás elõtt a forró levesbe öntjük.


Csorba

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l zellergumó, l szál póréhagyma, l doboz paradicsompüré, 2 l víz, só, bors, lestyánlevél.

A húsgombóchoz: 30 dkg darált marhahús, 1 csésze fõtt rizs, l tojás, só, bors.

A zöldségeket szálasra vágjuk, s a vízben fõni tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fûszereket, s elkészítjük a gombócokat. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kis gombócokat formálunk. Amikor már csaknem puhák a zöldségek a forró levesbe belerakjuk a gombócokat. Még kb. 20 percig lassan fõzzük.


Halikraleves

Hozzávalók: 50dkg halbelsõ, l közepes fej hagyma, l szál sárgarépa, 4 evõkanál olaj, só, pirospaprika, babérlevél.

A hagymát apróra vágjuk, olajban üvegesre pároljuk, belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük vízzel, beletesszük a halbelsõt és a babérlevelet, majd kevés ideig fõzzük.


Zöldséges halleves

Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l nagy fej hagyma, 5 evõkanál vaj, 2 kanál liszt 3 tojás, 1 marék mazsola, 3 evõkanál õrölt dió, só, cukor, bors, kevés õrölt gyömbér, kb. l0 evõkanál maceszdara.

Az apróra vágott hagymát 2 kanál vajban üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, majd vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldséget, a mazsolát, a halat, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Amikor a hal megfõtt, villával összetörjük, összekeverjük a tojással, a vajjal, a darált dióval, a fûszerekkel, s annyi maceszdarával, hogy sûrû masszát kapjunk. A zöldséges levet forrásig hevítjük, majd beletesszük a masszából készült gombócokat. Kb. l5 percig fõzzük, ezúttal kisebb tûzön.


Hagymaleves

Hozzávalók: 3 fej hagyma, 4 evõkanál olaj, 3 evõkanál liszt, só, 2 dl tejfel, 5 dkg reszelt sajt.

A hagymát olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, s rövid ideig fõzzük. Összekeverjük a tejfellel, s pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.


Mediterrán sárgaborsóleves

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó vagy lencse, l nagy fej hagyma, l szál sárgarépa, kis darab zeller, 3 evõkanál olaj, só, bors, keleti kömény.

A sárgaborsót kávéõrlõn ledaráljuk, a hagymát és a zöldségeket szálasra vágjuk, s az olajon megforgatjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, fûszerezzük, majd puhára fõzzük. A sûrû levest tejfellel vagy citromlével tálaljuk.


LEVESBETÉTEK

Maceszgombóc (knédli)

Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evõkanál zsír, kb. 9 evõkanál maceszdara, só, bors, õrölt gyömbér.

A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fûszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt maceszlapból is.


Maceszgombóc (tejes)

Hozzávalók: 1 tojás, l evõkanál vaj, só, bors, 3-4 evõkanál maceszdara.

A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe apró gombócokat formázunk.


Tojásos galuska

Hozzávalók: l tojás, l kávéskanál libazsír, 2 kanál liszt, só, csipet pirospaprika.

A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe kiskanállal beleszaggatjuk.


Kreplah

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 2 tojássárgája, csipet só, fél csésze víz, a töltelékhez: 1 csésze apróra vagdalt fõtt hús, l fej hagyma, 1 tojás, 1 evõkanál morzsa, 2 evõkanál olaj, só, bors.

A hagymát lereszeljük, majd az olajon megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fõtt húst, és még néhány percig kis lángon fõzzük. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a morzsát, a tojást és a fûszereket. Amíg teljesen kihûl, elkészítjük a tésztát: a lisztet, a vizet, a tojássárgáját és a sót összegyúrjuk, és késfok vastagságúra nyújtjuk. Késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre vágjuk, megtöltjük, majd háromszögletûre hajtogatjuk. A szélét gondosan összenyomjuk, nehogy kiessen a töltelék. Sós vízben kifõzzük, majd tálalás elõtt a levesestálba helyezzük.


Ereszték

Hozzávalók: l tojás, l kiskanál víz, 2 kanál liszt, só.

Összekeverjük a fenti anyagokat egy kis tálkában, majd lassan a forró levesbe csorgatjuk.


Sült borsó

Hozzávalók: 1 tojás, 2 kanál liszt, só, olaj a sütéshez.

Összekeverjük a tojást, a lisztet és a sót, majd kiskanállal a forró olajba adagoljuk. Gyorsan kiszedjük, s az olajat lecsepegtetjük. Külön tálaljuk a leveshez.


Pészahi palacsinta

Hozzávalók: 1 tojás, 1 kanál burgonyaliszt vagy maceszliszt, só, olaj a sütéshez.

A hozzávalókat összekeverjük, serpenyõben olajat melegítünk, és a masszát szétterítjük. Mint a palacsintát megfordítjuk, kivesszük, és vékony csíkokra vágjuk. Külön tálaljuk a leveshez.


Pirított zsemlekocka

Hozzávalók: 1 db szikkadt zsemle, kevés olaj.

A zsemléket apró kockára vágjuk, olajjal kikent tepsin a sütõben megpirítjuk.

 

Halak

Kocsonyás hal I.

Hozzávalók: kb. 1 kg ponty, 2 nagy fej hagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 babérlevél, pár szem bors, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika.

A hagymát, a megtisztított, karikára vágott répát és a többi fûszert bõ félórán át lobogó vízben fõzzük. Belerakjuk a megtisztított, szeletekre vágott halat (a lé éppen csak ellepje a halat), s ezúttal lassú tûzön, közel egy órán át pároljuk. Ezután a szeleteket egy tálba tesszük, rászûrjük a levet, átnyomkodjuk a puhára fõtt hagymát is. Répakarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük, csipetnyi pirospaprikával megszórjuk.


Kocsonyás hal

Hozzávalók: 1 kilós ponty, megtisztítva, felszeletelve, 2 nagy fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

A halat megsózzuk, és másfél-két órán át állni hagyjuk. A hagymát a zöldségekkel, fûszerekkel fél órán át kevés vízben fõzzük, majd belerakjuk a halat. Nagyon lassú tûzön közel másfél óráig pároljuk, majd óvatosan tálba szedjük és rászûrjük a levet. Sárgarépaszeletekkel, kemény tojással, petrezselyemmel díszítjük, majd hideg helyre tesszük. Kifagyasztva, megkocsonyásodva tálaljuk.


Diós hal (hideg)

Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 tojás sárgája, 1 gerezd foghagyma, 1 kanál liszt, 8 dkg darált dió, só, kevés porcukor.

A szeletekre vágott halat besózzuk, kevés porcukorral meghintjük, l-2 óráig állni hagyjuk.

Közben a hagymát és a répákat sós vízben megfõzzük, majd beletesszük a halat, és még fél óráig fõzzük. Ezután a halat tálra szedjük, a hagymát és a fehérrépát kivesszük. A tojás sárgáját, a zúzott foghagymát, a lisztet és a darált diót kevés vízzel elhabarjuk, kicsit átforraljuk, és a halra öntjük. Hûtve tálaljuk.


Diós hal (meleg)

Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott tonhal, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg darált dió, 8-10 szem mazsola, 3 evõkanál olaj, só, cukor, kevés fahéj.

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is. Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.


Paprikás hal

Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 3 fej vöröshagyma, 1 szál karikára vágott sárga- és fehérrépa, pirospaprika, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál paradicsompüré.

A hagymát, a zöldséget és a halat lábasban fõni tesszük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforr a víz, beleadjuk a fûszereket. Lassú tûzön puhára fõzzük. Tûzálló tálba rakjuk, levét rászûrjük.


Töltött hal (Gefillte fis) – eredeti recept

Hozzávalók: 1 nagyobb csuka, 1 zsemle, 1 tojás, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 3 kanál morzsa, só, cukor, bors, petrezselyem zöldje.

A megtisztított csuka bõrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbõrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba fõni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedõvel lefedve lassú tûzön fõzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük.


Gefillte fis – modern recept

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott tonhal, 3 tojás, 3 kanál morzsa, 3 kanál darált mandula, só, bors, cukor, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, petrezselyem.

A halat ledaráljuk, összekeverjük a tojással, a morzsával, a mandulával, 1 kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal, kevés cukorral, majd fél óráig pihentetjük.

Közben a 2 nagyobb hagymát a karikára vágott sárgarépával sós cukros vízben fél órán át fõzzük, majd belerakjuk a két hengerré formált masszát. Másfél-két órán át lassú tûzön pároljuk. A hengereket kivesszük, szeletekre vágjuk, minden szelet közepére sárgarépa karikát, petrezselyem zöldet teszünk. Rászûrjük a levét, hidegen vagy melegen tálaljuk.


Lengyel hal

Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 1 fej hagyma, 1 szál fehérrépa, kis darab zeller, karikára vágva, szegfûszeg, egész fahéj, citromhéj, 10 szem mandula, kis marék nagy szemû mazsola, 1 kanál ecet, só, bors, cukor.

A zöldséget, fûszereket (az ecet kivételével) lábasba tesszük, és fél órán át fõzzük. Beleadjuk a halat, és az ecetet és még 20-30 percig pároljuk.


Mandulás hal

Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 2 gerezd foghagyma, 1 szál fehérrépa kis darab zeller, fahéj szegfûszeg, gyömbér, só, bors 4 dkg õrölt mandula, 1 kanál liszt.

A zöldségeket a fûszerekkel fõni tesszük, fél óra múlva hozzáadjuk a halat is. Amikor csaknem puha, elkészítjük a mártást: az õrölt mandulát elkeverjük a liszttel és egy kevés vízzel, és a hal levéhez öntjük. Még tíz percig fõzzük.


Szombati lazacszelet

Hozzávalók: 4 szelet lazac, 1 citrom leve, 1 nagyobb hagyma, néhány szem mandula, só, cukor, ecet, 1 babérlevél, kevés gyömbérpor.

A kockára vágott hagymát a mandulával és a fûszerekkel fõni tesszük, majd kb. 20 perc múlva hozzáadjuk a lazacot. Még 20 percig fõzzük, majd a halat üvegtálra tesszük, rászûrjük a levét. Hidegen tálaljuk.


Tuna (tonhal) saláta

Hozzávalók: 1 doboz tuna konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 fõtt tojás.

A salátát összevágjuk, az uborkát, retket, paradicsomot, fõtt tojást karikára vágjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és a konzervet olajjal együtt belekeverjük. Változatként készíthetjük zellerszálból és almából, vagy egyszerûen majonézzel keverve. Az utóbbi esetben a halkonzerv olaját nem adjuk a salátához!


Hering saláta

Hozzávalók: 2 nagyobb hering, 1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 3 evõkanál borecet, 3 evõkanál salátaolaj, só, cukor, õrölt bors.

A heringet néhány órára beáztatjuk, bõrét lehúzzuk, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk.

A salátát, zöldhagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot és paprikát felszeleteljük. Az ecetet, olajat, fûszereket jól összekeverjük, majd többi hozzávalóval együtt mély üvegtálba helyezzük. Jól átforgatjuk, tálalás elõtt egy órával készítjük.


Halpástétom

Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, l evõkanál vaj vagy margarin, 2 evõkanál darált dió, l evõkanál paradicsom püré, kevés só.

A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tûzrõl, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.

 

Előételek


Hagymás tojás (Ájer lájber cibelesz)


Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, l csirkemáj, l kanál só, kevés törött bors.

A tojást apró kockákra vágjuk vagy sajtreszelõn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk a kóserított, összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tûzrõl, és jól összekeverjük a tojással. Tálba tesszük, uborkával, paradicsommal díszítjük.


Hamis hal (false fis)

Hozzávalók: 1 fõtt tyúkmell, 3 fej hagyma, l zsemle, l sárgarépa, l fehérrépa, l kanál zsír, 2 tojás, l csokor petrezselyem, só, bors, cukor.

A tyúkhúst megdaráljuk, összekeverjük egy kis fej apróra vágott hagymával, l beáztatott és kifacsart zsemlével, l kanál zsírral, 2 tojással, sóval, borssal és egy kevés cukorral. Egy lábosban megfõzzük a két fej hagymát, a sárga-fehérrépát, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kevés cukorral ízesítve. Amikor csaknem puha, vizes kézzel lapos gombócokat formálunk a masszából, és a lébe helyezzük. Még l5-20 percig fõzzük, majd tálba szedjük, a levét rászûrjük, és répakarikával, petrezselyemmel díszítjük.


Burekas

A leveles tésztához: 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, l kanál ecet, csipet só, 1,2 dl víz.

Töltelékek:

  • 2 db fõtt, összetört burgonya, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 kanál libazsír, só, bors, keleti kömény, vagy
  • 20 dkg gomba, kevés reszelt hagyma, só, l kanál olaj, bors, petrezselyem, l kis darab fõtt burgonya.

A margarinból elveszünk 3 dkg-ot, ezután 2 dkg liszttel lazán elkeverjük, majd négyzetet formálunk belõle. A többi lisztet a 3 dkg margarinnal, a sóval, ecettel és a vízzel jól eldolgozzuk. Amikor már lejön a tészta a kezünkrõl, cipót formálunk belõle, és fél órát pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, közepére helyezzük a margarint, és a tésztaszéleket ráhajtjuk. Meglisztezzük, majd sodrófával kinyújtjuk, óvatosan, hogy a margarin elõ ne bukkanjon. Jobbról és balról középig behajtjuk, majd újra nyújtjuk. Ezután a másik oldaláról újra jobbról-balról középig hajtjuk, majd a téglalapot félbehajtjuk. Ekkor hûtõbe tesszük, és kb. fél óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást háromszor megismételjük, félórás szünetekkel, majd a tésztát kinyújtjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk. Az alábbi töltelékekkel tölthetjük:

1. Burgonyás: a zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, összekeverjük a tört burgonyával és a fûszerekkel.

2. Gombás: az apróra vágott gombát a reszelt hagymával olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és a kis darab tört burgonyával összekeverjük.

Melegen tálaljuk, de hidegen is kitûnõ.


Knisesz

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tojás, 3 evõkanál libazsír, 1 csésze hideg víz, só.

Töltelék: 2 csésze fõtt, tört burgonya, 1 evõkanál libazsír, 2 apróra vágott hagyma, só, bors, és ha van, 5-6 szem apróra vágott libatöpörtyû.

A lisztet, a tojást, a zsírt, a vizet és a sót összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A töltelékhez a zsírban sárgára pároljuk a hagymát, elkeverjük a burgonyával és az apróra vágott töpörtyûvel, sóval, borssal.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi négyzeteket vágunk. Megtöltjük, háromszögûre hajtjuk, és zsírozott tepsiben lassú tûzön sütjük.


Avokádó pástétom

Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 1fej hagyma, 1 kanál margarin, l db avokádó, só, bors, citromlé, kevés õrölt szerecsendió.

A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fûszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.


Húspástétom

Hozzávalók: 2 csésze fõtt hús, 5 dkg füstölt marhaszegy, 1 kanál libazsír, l tojás, l kis fej reszelt hagyma, só, bors, mustár, kakukkfû.

A fõtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fûszereket és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük fõtt tojással, paradicsommal, uborkával díszítjük.


Padlizsánpástétom

Hozzávalók: 4 szem érett padlizsán, l kis fej hagyma, fél csésze olaj, só, cukor, citromlé.

A padlizsánokat platnin vagy a villanysütõ közepes fokozatán gyakran forgatva megsütjük. Szenes héjukat lehúzzuk, lemossuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal, sóval, kevés cukorral. Egyes helyeken cukor helyett borsot és apróra zúzott fokhagymát tesznek bele.

Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú kivájt paradicsomban is tálalni.


Babpástétom

Hozzávalók: fél kg nagy szemû bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evõkanál libazsír vagy olaj.

A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára fõzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott fõtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.


Fekete retek hagymával

Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors

A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.

Kedvelt elõétel, de sokan a húsleveshez is eszik.


Krumplis latkesz:

Hozzávalók: fél kg hámozott, reszelt burgonya, l nagy fej reszelt hagyma, 2 tojás, 3 evõkanál liszt, só, bors, a sütéshez olaj.

A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fûszerezzük. Palacsintasütõben olajat hevítünk, és merõkanál mennyiségenként a masszát kisütjük. Peszahkor liszt helyett maceszdarát használunk!


Töltött tojás (tejes)

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 2 evõkanál vaj, 2 dl tejfel, só, 2 szál zöldhagyma, esetleg kevés szardellapaszta.

A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat másik tálba tesszük, összekeverjük a vajjal, 1 kanál tejfellel, a szardellával, sóval és az apróra vágott újhagymával. Megtöltjük a fehérjéket a massza kétharmad részével, majd a maradékot összekeverjük a tejfellel. Kicsit utána sózzuk, majd a tojásokat tûzálló tálba helyezzük, és a tejfeles mártással leöntjük. Ha van, néhány szem kapribogyóval díszítjük, s a sütõben néhány percig sütjük.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala