Könnyű nyári főzelékek

 

 

Ha az időjárás nem is kegyes hozzánk, a piacok roskadoznak a jobbnál jobb zöldségektől, s ilyenkor gyárthatjuk a méltán háttérbe szorított, változatos főzeléket.

 

 

Spárga főzelék

Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, kevés cukor

A spárgát gondosan meghámozzuk, feldaraboljuk és sós, enyhén cukros vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük. Az olajban megforgatjuk a spárgát, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, beleszórjuk a lisztet, majd kevergetve felengedjük a főzővízzel. Ha tejesen esszük, tejfelt is rakhatunk bele.

 

Tökfőzelék kicsit másképp

Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, kapor, só, cukor, ízlés szerint kevés ecet, olaj, liszt

A tököt megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, leöblítjük, majd kevés vízben az apróra vágott paprikával, paradicsommal, kaporral főni tesszük. Ha sűrűbben szeretjük, kicsit több rántást készítünk az olajból, lisztből, berántjuk, ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Tejfelt is tehetünk bele.

 

Salátafőzelék

Hozzávalók:2 fej saláta, 4-5 szem újkrumpli, 2 szelet füstölt marhaszegy, kapor, só, cukor, liszt, olaj

A salátát csíkokra vágjuk, feltesszük a krumplival főni, sós, cukros, kapros vízbe. Amikor megfőtt, leszűrjük, félretesszük a főzőlevet, az olajon megforgatjuk az apróra vágott füstölt húst, belerakjuk a salátát a krumplival, lisztet szórunk rá, majd a főzőlével felengedjük.

Sárgarépa főzelék

Hozzávalók: 2 csokor zsenge répa, 1 csokor petrezselyem, só cukor, liszt, olaj, esetleg tej

A répát meghámozzuk, vékony karikára vágjuk, az olajon kevergetve puhára pároljuk, közben sózzuk, cukrozzuk, majd megszórjuk egy kevés liszttel, apróra vágott petrezselyemmel, vízzel vagy tejjel felengedjük. Ugyanígy készül a borsó, és a karalábé főzelék is.

 

Zöldbab főzelék feljavítva

Hozzávalók: 1 kg zöldbab 2 zöldpaprika, 2 szelet füstölt szegy, 1 csokor petrezselyem só, esetleg kevés ecet, olaj, liszt

A zöldbabot, paprikát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, főzőlevét félretesszük, a füstölt szegyet apróra vágjuk, olajon megforgatjuk, hozzáadjuk a babot, a petrezselymet, megszórjuk liszttel, és a főzőlével felöntjük. Kevés ecettel savanyíthatjuk, az édesszájúak cukrot is tehetnek bele.

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala