TÖLTÖTT FINOMSÁGOK

Nyári töltött káposzta 1.

Hozzávalók: l nagyobb fej káposzta, fél kg darált marha vagy pulyka, 1 csésze rizs kétszeres vízben főzve, 1 tojás, só, bors,1 fej hagyma, 1 csokor kapor, 1 csésze egres, 3 evőkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, pirospaprika.

A káposztáról óvatosan lefejtünk kb 10 levelet, az ereit levágjuk és negyed óráig főzzük. A darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, a tojással, sóval-borssal. A megfőtt leveleket félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel. A maradék káposztát apró csíkokra vágjuk, az olajból, hagymából, pirospaprikából pörköltalapot készítünk, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, a fele káposztát, rárétegezzük a tölteléket, rádobjuk az egrest, majd a másik fél káposztát.

Felöntjük vízzel és lassú tűzön vagy sütőben puhára pároljuk

 

Nyári töltött káposzta 2.

A hozzávalók ugyanazok a kapor, az egres, és a pörköltalap kivételével, és kell még egy nagyobb doboz sűrített paradicsom és egy szál zeller. A paradicsomot felhígítjuk vízzel, sózzuk, esetleg ízlés szerint cukrozzuk, belerakjuk a zellert, az aprókáposzta felét, a töltelékeket, majd a másik fél káposztát. Kis lángon főzzük. Elég hamar megpuhul.

 

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók: kb. 30 szőlőlevél, fél kg darált pulyka, főtt rizs, tojás, só, bors, római kömény, 1 citrom leve.

A szőlőlevél vastag erét óvatosan levágjuk. Majd sós, citromos cukros vízben előfőzzük A húsból, rizsből tojásból tölteléket gyártunk, amit sóval, borssal, római köménnyel ízesítünk

Megtöltjük a leveleket, felöntjük a főzővízzel, tányérral leborítjuk és megfőzzük.

 

 

Töltött cukkini

Hozzávalók: 4-5 zsenge cukkini, fél kg darált pulyka, főtt rizs, 1 tojás, 1 csokor kapor, 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, pirospaprika, só, bors.

A cukkini belsejét kivájjuk, ha elég zsenge, hámozni sem kell, a húsból, rizsből, tojásból tölteléket készítünk, sóval, borssal ízesítjük. Az olajból, tojásból, hagymából pörköltalapot készítünk, beleszórjuk a kaprot, felengedjük vízzel, és belerakjuk a megtöltött cukkiniket.

Fedő alatt puhára pároljuk. Hamar elkészül.

Töltött tök –másképp

Hozzávalók: 1 főzőtök, fél kiló darált pulyka, 2 vízben áztatott, kifacsart zsömle, 1 tojás, só, bors, 1-2gerezd fokhagyma, bazsalikom, 2-3 kanál erőleves por, a mártáshoz 1 csokor kapor, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, só, cukor, kevés ecet.

A tököt meghámozzuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk , A darált húsból a zsömléből tojásból fasírtszerű keveréket készítünk, amit sóval, borssal, fokhagymával, bazsalikommal fűszerezünk. Elhelyezzük a karikákat egy mélyebb tepsibe, a húsból gombócokat formálunk, és a karikák közepébe ültetjük. A leves port összekeverjük 1 pohárnyi vízzel, és a karikák közé öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük. Közben elkészítjük a mártást: az olajon megforgatjuk az apróra vágott kaprot, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés közben felengedjük vízzel.

Sóval, cukorral, kevés ecettel ízesítjük. Tálalás előtt ráöntjük a töltött tökszeletekre.

 

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala