Fánkok Hanukkára


Hanukka ünnepén a Szentélyben történt csodára emlékezve, olajban sült ételeket eszünk, melyek közül a legnépszerűbb a fánk, amit Izraelben szufganiot-nak neveznek. Nem kell megijedni a készítésétől, igaz, kicsit időigényes, de nagyon finom. Aki kevesebb idővel rendelkezik, vagy nem mer belefogni a kelt tészta készítésébe, annak a csöröge fánkot ajánljuk.
Klasszikus fánk
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 6 dkg -3 evőkanál cukor, 3 dl víz, egy kanál rum, csipet só, 3 tojás sárgája, 3 kanál olvasztott margarin, a sütéshez bő olaj.
Az élesztőt egy deci vízben, 1 kanál cukorral összekeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk.
Vigyázzunk, a liszt, amit használunk, ne legyen hideg, amikor a tálba öntjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót az olaj kivételével, és hólyagosra verjük. Régen fakanállal verték, ma inkább robotgépet használjunk. Amikor már szép sima a tészta, megkelesztjük, közel másfél órán keresztül. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk közepes fánkszaggatóval, vagy üdítős pohárral, és még negyed óráig kelesztjük. Magas falú serpenyőben sütjük, sok olajban, legalább három ujjnyi magasan legyen az olaj! Vigyázzunk, forró is legyen, különben fánkjaink tocsogni fognak az olajban. Tehát amikor forró az olaj, belepakoljuk a fánkokat, egyszerre keveset, hogy kényelmesen úszkáljanak. Amikor berakunk egy adagot, letakarjuk fedővel, s amikor pirosra sül, villával átforgatjuk.
Ekkor már nem kell lefedni. Így lesz szép fehér szalag az oldalán. Amikor kiszedjük az olajból, érdemes rácsra vagy papírtörlőre tenni, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj. Porcukorral, baracklekvárral tálaljuk.

Töltött fánk
Hozzávalók: az előbbi tészta, plusz három közepes, nem sós vízben főtt, krumpli, áttörve, sűrű barack, vagy szilvalekvár.
Az előbbi tésztát az áttört krumplival keverjük ki és kelesszük. Amikor megkelt, fele olyan vastagra nyújtsuk ki, amikor kiszaggattuk, minden másodiknak a közepére kanálnyi lekvárt rakunk, vigyázva, hogy középen maradjon. Az üreseket rápakoljuk, szélét lenyomkodjuk és némi kelesztés után kisütjük. Nagyon finom.

Csöröge fánk
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, csipet só, 3 tojás sárgája, 1 kanál rum, olaj a sütéshez.
A hozzávalókat simára-hólyagosra keverjük, Letakarjuk, és kb fél órára állni hagyjuk. Lisztezett deszkán elég vékonyra, kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyemetszővel, ha nincs, éles késsel három ujjnyi széles kockára vágjuk. Közepüket átlósan bevágjuk, és a tészta csücskét a vágáson áthúzzuk. Forró, bő olajban sütjük, fahajas cukorral vagy lekvárral tálaljuk.

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala