Finomat –gyorsan

Sokan azért nem állnak neki egy-egy jó étel elkészítéséhez, mert félnek, túl sok időt kell elszenvedni a konyha gőzös magányában, munka után fáradtan, vagy éppen kényelmesen otthon maradva. Pedig van egy jó hírem, vannak olyan jó ételek, amelyeket nagyon gyorsan elő lehet állítani. Itt van néhány finomság csirke – vagy pulykamellből, amelyek közt van nem túl sok kalóriás, az alakjukra vigyázóknak, vagy olyan, ami eltömi egy népesebb csapat gyomrát is.

 

 

Csirkemell Holstein módra

Hozzávalók: 1 nagy, vagy két kisebb csirkemell, nagyobb szeletekre vágva, 1-2 kanál liszt, 1 szelet füstölt szegy, kis kockákra vágva, szeletenként 1 tojás, 3 evőkanál olaj, só bors.

A csirkemell szeleteket szép vékonyra verjük (klopfoljuk), megsózzuk, borsozzuk, majd egy tányéron szétterített lisztben megforgatjuk. A füstölt húst rövid ideig sütjük az olajban, majd kivesszük. A csirkemelleket kisütjük, elég gyorsan elkészül, majd a maradék olajban tükörtojásokat készítünk. Jó, ha van egy széles serpenyőnk, a munkaidőt jelentősen lecsökkenti. A tálra szedett csirkét megszórjuk a füstölt kockákkal, ráhelyezzük a tükörtojásokat, és már kész is van. Krumplival, rizzsel vagy zöldkörettel tálaljuk. Nagyon jó hozzá például a zöldborsóköret, a mirelit borsót megfőzzük, amíg készül a hús, leszűrjük, tálba tesszük, egy kanál olíva olajt és némi petrezselyem zöldet szórunk rá. Másik szupergyors köret a lencse- vagy vörös bab saláta, ehhez egy nagy fej lilahagyma, konzerv bab vagy lencse, mustár szükséges. Kibontjuk a konzervet, ráöntjük a vékonyra karikázott hagymára, mustárt keverünk bele, megbolondíthatjuk egy kis nagyon apróra vágott füstölt hússal is.

 

Csirke Sztroganoff

Hozzávalók: a fenti csirkemell, 4-5 szem gomba, összevágva, 1 kis fej hagyma, apróra vágva, 2 szelet füstölt hús, felkockázva, 1 nagy vagy 2-3 kicsi csemege uborka, vékony csíkokra vágva, 2-3 kanál olaj, só, bors, mustár, kevés cukor, vagy édesítő.

Az olajt felmelegítjük a serpenyőben, a hagymát, füstölt húst megpároljuk, beledobjuk a gombát, majd a húst, végül az uborkacsíkokat. Gyorsan elkészül, ekkor belekeverjük a mustárt, jó bőven, és ízlés szerint utána édesítjük. Rizzsel tálaljuk. Jó rizsköret: csészényi rizst egy kanál olajon megpárolunk, beleteszünk kb. háromszoros mennyiségű vizet, sót, borsot, 1 kis fej egész hagymát, és egy szem szegfűszeget. Amíg a hús készül, a rizs is megfő magában, a hagymától és szegfűszegtől remek aromája lesz.

 

Csirkemell Jóasszony módra

Hozzávalók: a csirkemell, mint a Holstein módra, tojás nélkül, a raguhoz 2-3 szelet füstölt hús, apróra vágva, 5-6 szem felszeletelt gomba, ¾ csészényi mogyoróhagyma, elvben nyers, de én átmosom a savanyítottat, úgy is nagyon finom és nem macerás, továbbá só, bors, 2 evőkanál olaj. A füstölt húst és a gombát megpirítjuk az olajban, sózzuk, borsozzuk, majd amikor majdnem jó a gomba, beledobjuk a hagymát. A ragut a hússzeletekre terítjük, és sült krumplival tálaljuk.

 

Brassói csirke

Hozzávalók: a fenti csirkemell, kockára vágva, 1 nagy, vagy két közepes hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva, só, bors, pirospaprika, 3-4 nagyobb krumpli, kb. másfél centis kockára vágva, olaj.

A hagymát és fokhagymát kb. 2 evőkanál olajon megpirítjuk, beleadjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, rászórunk bőven pirospaprikát. Fakanállal kevergetve gyorsan megsütjük. A serpenyőben bő olajat melegítünk, és kisütjük a krumplit szép aranysárgára. Kiszedjük az olajból, összekeverjük a pörkölttel, és savanyúsággal tálaljuk. Az olajt leszűrjük, általában tiszta marad, és még krumplisütésre alkalmas. Mirelit krumplival ne is kísérletezzünk, az eredmény emberiség elleni rémtett!

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala