Purimi sütemények

Ha a magyar zsidóság veszteségét valaha igazán számba vennék, a hatalmas ember és anyagi pusztulás mellett nem maradhatna el a Purim örömének elveszítése sem. Több nemzedék nőtt fel, aki nem élhette át ennek a vidám közösségi ünnepnek a fényét, boldogságát. Veszteség a közösségnek, az egyénnek, és legjobban a gyerekeknek. Mit is jelentett egykor Purim ünnepe? Az asszonyok már napokkal korábban hozzáfogtak az ünnepi sütemények elkészítéséhez, hiszen ez a kulináris élvezetek valóságos seregszemléje volt. Rokonok, barátok finom sütivel lepték megy egymást, ez volt az ajándéktálak- slachmonesz küldésének hagyománya. A gyerekeknek örömök tömkelege volt ez, kezdve a templomban az Eszter.könyv – megilla olvasásának vidám kereplőzésével, majd a slachmonesz házhozszállításával, amiért a családok aprópénzt csúsztattak a gyerekek kezébe. Az ünnep fényét a jelmezes felvonulás jelentette, és persze az evés-ivás, mert ezen a napon még az italozás is megengedett volt, addig lehetett, inni, amíg az „áldott Mordechájt” az „átkozott Hámánnal” össze nem tévesztették.

A purimi sütemények elkészítése valóban igénybe vesz némi időt és fáradságot, néhányat ízelítőnek közzé adunk.

 

Kindli


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1dkg élesztő, 1 tojás, 1-2 kanál rum, a kenéshez l tojás.

Összegyúrjuk a hozzávalókat, hűtőben egy-két órát pihentetjük. Kinyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk. Megtöltjük a dió, ill. máktöltelékkel, a kis tekercsekre ujjunkkal mélyedéseket nyomunk, hogy pólyásbaba jellege legyen. Vigyázzunk, hogy a hajtás alulra kerüljön. Megkenjük tojással, s ha igazán szépet akarunk, egy órára a hűtőbe rakjuk, hogy a tojás rászáradjon, majd újra lekenjük. Mérsékelt tűzön sütjük.

Diótöltelék: 20 dkg dió, 0,8 dl víz, 15 dkg cukor, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1-2 kanál baracklekvár, ízlés szerint néhány szem mazsola.

A vízből és cukorból a reszelt héjjal szirupot főzünk, forrón ráöntjük a darált dióra, majd belekeverjük a többi hozzávalót és kihűtjük.

Máktöltelék: Ugyanúgy készül, mint a dió, csak még egy kanál vaníliás cukor is megy bele, plusz egy csipet őrölt szegfűszeg.

 


Hámántásta

 


Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1 dkg élesztő, 10 dkg cukor, csipet só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, tölteléknek szilvalekvár, vagy máktöltelék.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk. A töloteléket a kerek lap közepébe halmozzuk, és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

 


Gyömbéres honeglekach

 


Hozzávalók: 6 tojás,16 dkg liszt, 16 dkg cukor, 16 dkg margarin 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 2 kanál méz, 1 csésze (2 ½ dl) apróra vágott cukrozott gyömbér, dióbél, mazsola, fekete csokidarabkák, egyéb cukrozott gyümölcs, a tetejére csokibevonó.

A tojást különválasztjuk, a fehérjét felverjük, majd a sárgáját, a cukrot, a margarint és a mézet géppel jól kikeverjük. A fehérjébe keverjük óvatosan a sütőporral elkevert lisztet, a sárgájával elkevert masszát, majd a cukrozott gyümölcsöt kis liszttel elkeverjük és a masszába keverjük. Margarinnal, kikent, lisztezett őzgerincformába öntjük, mérsékelt tűzön sütjük. Akkor jó, ha villát szúrunk bele, és nem ragad rá tészta.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala