Varázslatos izraeli konyha

>Tel-Aviv éttermeiben, büféiben igen jókat lehet enni, ám az én szívemet és gyomromat egy egészen más világ ejtette rabul. Mikor egy péntek délelőtt betévedtünk az egyik plázába, valósággal megremegtek az orrcimpáim a fantasztikus illatoktól. Sábeszra készülve az elegáns márkaboltok előtt bódésorok húzódtak, ahonnan hatalmas fazekakból, lábasokból tepsikből árultak mindenféle sóletet, halat, bejglit, húsokat, és amire leginkább vágytam, az észak-afrikai szefárd konyha csodálatos ízeit. Sajnáltam, hogy csak egy gyomrom van, mindenfélét összekóstolva, szégyenszemre alig bírtam enni a vacsorám.

 

Néhányat sikerült megtalálni izraeli oldalakon, ezekből állítottam össze ezt az ízelítőt.

 

Töltött hagyma

Hozzávalók:

6 nagyobb hagyma megtisztítva

A töltelékhez: ½ kg darált marha vagy bárányhús

3 evőkanál fenyőmag

½ csészényi apróra vágott friss korianderlevél

2 áztatott, kifacsart zsömle

2 kiskanál őrölt római kömény

2 kiskanál koriandermag mozsárban megtörve

2-3 evőkanál olíva olaj, só, bors

A mártáshoz: ¼ csésze tamarinda szósz (kapható Ázsia-boltokban)

3 evőkanál cukor

½ kiskanál fahéj

3 evőkanál olíva olaj

4 csészényi víz, só, bors

A hagymákat éles késsel hosszában középig bevágjuk, és kb ½ cm széles éket kihasítunk.

Ezután 20 percig forró vízben főzzük őket. Lehámozzuk a nagyobb leveleket, amelyek már maguktól is begömbölyödnek.

Az ékeket és a hagymák szívét apróra vágjuk, hozzákeverjük a töltelék többi anyagához, és megtöltjük a leveleket. Nagy, széles serpenyőbe szépen körberakjuk őket, vigyázva, hogy a behajtott rész alulra kerüljön.

A mártáshoz egy tálban összekeverjük a tamarinda szószt a cukorral, olivával és a fűszerekkel finoman savanykás, pikáns ízű lesz, majd ráöntjük a hagymákra. Fedő helyett alufóliával takarjuk be, lassú tűzön legalább egy órán keresztül főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Hasonló módon készül a töltött krumpli, ez hosszában kivájt egyforma nagyságú krumplikból készül, amelyeket egymás mellé állítunk, és alufóliával fedve puhára párolunk.

Mafrum

Hozzávalók:

3 padlizsán

A töltelékhez: ½ kg darált marha vagy bárányhús

5 kanál olíva olaj

2 áztatott facsart zsömle

1 kisebb hagyma kockára vágva

2 gerezd fokhagyma reszelve

1 erős zöldpaprika lehet édes is, aki nem szereti a csípőset, darabokra vágva

½ csésze apróra vágott friss korianderlevél

2 kanál koriandermag megtörve, só, bors

1 tojás

A panírhoz: ¾ csésze liszt, só bors

2 tojás

Olaj a sütéshez

A mártáshoz: 5 kanál olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej hagyma

1 nagyobb doboz sűrített paradicsom

2 kanál édes paprika

2 kiskanál köménymag, só, frissen őrölt bors

5 csésze víz

A padlizsán csúcsát levágjuk, és kerek „szendvicseket” készítünk az alábbi módon: éles késsel az aljától számított 1 cm-ig bevágunk, majd a következő szeletet végigvágjuk. Az így keletkezett táskákat a következő módon töltjük: a töltelék hozzávalóit összekeverjük, és gazdagon megrakjuk a padlizsán táskákat. A lisztet elkeverjük sóval, borssal, a tojásokat felütjük egy tálba és kevés sóval összeverjük.

Először a lisztbe, majd a tojásba, utána újra lisztbe forgatjuk a darabokat, majd olajban megsütjük minden oldalát. Papírtörlőre szedjük, hogy jól lecsepegjen, majd elkészítjük a mártást. Egy széles serpenyőben, olíva olajban sárgára pirítjuk a hagymát, a reszelt fokhagymát, hozzáadjuk a paprikát, a sűrített paradicsomot, a fűszereket és felöntjük vízzel. Jól összekeverjük, majd beleállítjuk körbe haladva a mafrumokat. Lassú tűzön kb ½ órán át főzzük.

Saksuka, az izraeli lecsó

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olíva olaj, 4-5 zöldpaprika, erős vagy édes, 4-5 paradicsom, 1 kisebb cukkini, hámozva és darabolva, 1 doboz sűrített paradicsom, 4 evőkanál római kömény, só, bors, pici cukor, 6-8 tojás

A hagymákat, fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot, cukkinit, megforgatjuk, majd felöntjük a sűrített paradicsommal és bőven vízzel, és fűszerezzük. Puhára főzzük a hozzávalókat és jó bő lére eresztjük, amibe egyenként belebuggyantjuk egészben a tojásokat. Vigyázzunk, hogy maradjanak szépen egyben a tojások.

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala