Újabb csodák Izraelből

 

A karfiol nálunk kellemesen unalmas hétköznapi eledel, leves, vagy csőben sült, sohasem gondoltam, hogy ilyen íz orgiát lehet belőle produkálni. Elkészítése kicsit macerásabb, nem annyira, mint első látásra tűnik, viszont megéri a fáradságot.

 

 

TÖLTÖTT KARFIOL

Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol

30 dkg darált hús

1 csésze apróra vágott koriander levél

½ csokor apróra vágott petrezselyem

1 nagyobb főtt krumpli megreszelve

1 közepes fej hagyma, apró kockára vágva

2 evőkanál olíva olaj

só, bors, Rász el-chanut fűszerkeverék, lehet már itt is kapni

a panírozáshoz:

1 tojás

½ csészényi liszt

olaj a sütéshez

a mártáshoz:

1 teáskanál kurkuma

pár csepp citromlé

1 evőkanál OSEM csirke ízű levespor (lehet másmilyen is)

2 szelet citrom háromszögekre vágva

 

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és kb. 10 percig főzzük.

A darált húst jól összekeverjük a levélzöldek kétharmadával, a krumplival, hagymával, olajjal, fűszerekkel. A karfiolt lecsepegtetjük, és a rózsák köré gombóccá formáljuk a húst.

Felütjük a tojást, kicsit megsózzuk, beleforgatjuk a gömböcöket, majd a lisztbe, ezután olajban megsütjük, nem szükséges teljesen készre, elég, ha egy kis barna színt kapnak.

Egy nagyobb serpenyő aljára beleszórjuk a kimaradt karfiolt, apróra vágva, és a maradék harmad zöldfűszert. Szépen elrendezzük benne a töltött karfiolt Egy tálban összekeverünk fél liter forró vizet a leves porral, kurkumával, pár csepp citromlével és a gombócokra öntjük. Közérakjuk a citromdarabkákat, a serpenyőt fedjük le alufóliával, majd közepes hőfokon kb. 40 percig főzzük.

 

Nagyon szeretjük a töltött paprikát, vagy a jó rizses magyaros húsgombócokat, de ennek az ízvilága különleges. Az eredetit egy tadzsi nevű csodaszép kerámiafőzőben készítették, de nálunk jól bevált a serpenyő is.

 

PARADICSOMOS HÚSGOMBÓCOK

 

Hozzávalók:

½ kg darált hús

1-2 vízbe áztatott és kifacsart zsömle

1 közepes fej apróra vágott hagyma

2-3 gerezd reszelt fokhagyma

1 tojás

1 csésze apróra vágott koriander levél

só, bors, Rász el-chanut

olaj a sütéshez.

a mártáshoz:

1 doboz sűrített paradicsom

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors, kevés cukor, 1 mokkás kanál baharat.

2-3 kanál olíva olaj

A darált húst összekeverjük a többi hozzávalóval, fűszerezzük, kerek gombócot, vagy ízlés szerint tojásformákat gyúrunk. Olajban kisütjük, nem fontos teljesen átsütni, lényeg, hogy kérges legyen. Nagy serpenyőben felmelegítjük az olivát, sárgára pirítjuk a hagymát, fokhagymát, belekeverjük a paradicsomot, a fűszereket, felöntjük vízzel, majd belehelyezzük a fasírtokat. Lefedjük, és lassú tűzön még fél órát főzzük.

Kuszkusszal, bulgurral tálalhatjuk, de jó hozzá a rizs vagy a tört krumpli is.

 

Nagymami csirkelevese, senki ne gondoljon az ezernyi aranykarikás húsleves, daragaluskával, vagy cérnametélttel otthonos ízére. Ez a nagymama egészen mást főz!

 

 

NAGYMAMA CSIRKELEVESE KUBÁVAL ( szefárd húsgombóc)

 

Hozzávalók:

2 fej hagyma

2 kanál olíva olaj

2 sárgarépa

2 kisebb cukkini

1 darabka sütőtök

½ csésze paradicsomlé (ivólé)

2 csirkecomb, vagy 1 csirkemell

Só, bors, kurkuma, baharat

A kubához:
20 deka darált hús

1 közepes fej apróra vágott hagyma, só, bors, baharat

1 csészényi apró szemű bulgur

10 dkg páros margarin

csészényi víz, só, bors

 

Az olajon megpirítjuk a felkarikázott hagymát, a csirkehúst és a kockára vágott zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, felöntjük vízzel, fűszerezzük ízlés szerint, majd lassú tűzön főzzük. Közben összeállítjuk a kubát: a darált húst összekeverjük a hagymával és a fűszerekkel, majd elkészítjük a tésztáját, a burgult összegyúrjuk egy csészényi langyos vízzel, margarinnal, sóval borssal, kb. 10 percig pihentetjük.

A tésztából gömböket csípünk le, tenyerünkkel lelapítjuk, majd megtöltjük a hússal, és szép kerek gombócokat formálunk belőle. Amikor már csaknem kész a leves, belerakjuk, és kb 20 percig főzzük Vigyázzunk, forró levesbe tegyük bele, majd csökkentsük a hőmérsékletet!

Nagyon finom, pikáns íze van, a gombócok is eredetiek.

 

 

 

Rv bnjmász el chanut, ha nem tudod beszerezni

 

Hozzávalók:

4 evőkanál őrölt római kömény

4 evőkanál csípős paprika (én édeset használok!)

2 evőkanál édes paprika

2 evőkanál édeskömény (őrölt)

2 evőkanál kömény (őrölt)

1 evőkanál őrölt koriandermag

1 kiskanál fehér bors

1 kiskanál fekete bors

½ kiskanál őrölt szerecsendió és ugyanennyi szerecsendió virág

½ kiskanál gyömbérpor

1 evőkanál kurkuma

¼ kiskanál őrölt szegfűszeg

¼ kiskanál fahéj

 

A hozzávalókat összekeverjük és jól zárható üvegbe rakjuk.

 

 

Baharat

 

Hozzávalók…

2 evőkanál fekete bors

2 evőkanál őrölt koriander mag

2 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt szegfű bors

1 teáskanál őrölt kardamom

½ teáskanál szegfűszeg

3 teáskanál fahéj

2 teáskanál pirospaprika

½ teáskanál őrölt szerecsendió

 

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala