Előételek


Hagymás tojás (Ájer lájber cibelesz)


Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, l csirkemáj, l kanál só, kevés törött bors.

A tojást apró kockákra vágjuk vagy sajtreszelõn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk a kóserított, összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tûzrõl, és jól összekeverjük a tojással. Tálba tesszük, uborkával, paradicsommal díszítjük.


Hamis hal (false fis)

Hozzávalók: 1 fõtt tyúkmell, 3 fej hagyma, l zsemle, l sárgarépa, l fehérrépa, l kanál zsír, 2 tojás, l csokor petrezselyem, só, bors, cukor.

A tyúkhúst megdaráljuk, összekeverjük egy kis fej apróra vágott hagymával, l beáztatott és kifacsart zsemlével, l kanál zsírral, 2 tojással, sóval, borssal és egy kevés cukorral. Egy lábosban megfõzzük a két fej hagymát, a sárga-fehérrépát, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kevés cukorral ízesítve. Amikor csaknem puha, vizes kézzel lapos gombócokat formálunk a masszából, és a lébe helyezzük. Még l5-20 percig fõzzük, majd tálba szedjük, a levét rászûrjük, és répakarikával, petrezselyemmel díszítjük.


Burekas

A leveles tésztához: 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, l kanál ecet, csipet só, 1,2 dl víz.

Töltelékek:

  • 2 db fõtt, összetört burgonya, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 kanál libazsír, só, bors, keleti kömény, vagy
  • 20 dkg gomba, kevés reszelt hagyma, só, l kanál olaj, bors, petrezselyem, l kis darab fõtt burgonya.

A margarinból elveszünk 3 dkg-ot, ezután 2 dkg liszttel lazán elkeverjük, majd négyzetet formálunk belõle. A többi lisztet a 3 dkg margarinnal, a sóval, ecettel és a vízzel jól eldolgozzuk. Amikor már lejön a tészta a kezünkrõl, cipót formálunk belõle, és fél órát pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, közepére helyezzük a margarint, és a tésztaszéleket ráhajtjuk. Meglisztezzük, majd sodrófával kinyújtjuk, óvatosan, hogy a margarin elõ ne bukkanjon. Jobbról és balról középig behajtjuk, majd újra nyújtjuk. Ezután a másik oldaláról újra jobbról-balról középig hajtjuk, majd a téglalapot félbehajtjuk. Ekkor hûtõbe tesszük, és kb. fél óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást háromszor megismételjük, félórás szünetekkel, majd a tésztát kinyújtjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk. Az alábbi töltelékekkel tölthetjük:

1. Burgonyás: a zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, összekeverjük a tört burgonyával és a fûszerekkel.

2. Gombás: az apróra vágott gombát a reszelt hagymával olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és a kis darab tört burgonyával összekeverjük.

Melegen tálaljuk, de hidegen is kitûnõ.


Knisesz

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tojás, 3 evõkanál libazsír, 1 csésze hideg víz, só.

Töltelék: 2 csésze fõtt, tört burgonya, 1 evõkanál libazsír, 2 apróra vágott hagyma, só, bors, és ha van, 5-6 szem apróra vágott libatöpörtyû.

A lisztet, a tojást, a zsírt, a vizet és a sót összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A töltelékhez a zsírban sárgára pároljuk a hagymát, elkeverjük a burgonyával és az apróra vágott töpörtyûvel, sóval, borssal.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi négyzeteket vágunk. Megtöltjük, háromszögûre hajtjuk, és zsírozott tepsiben lassú tûzön sütjük.


Avokádó pástétom

Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 1fej hagyma, 1 kanál margarin, l db avokádó, só, bors, citromlé, kevés õrölt szerecsendió.

A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fûszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.


Húspástétom

Hozzávalók: 2 csésze fõtt hús, 5 dkg füstölt marhaszegy, 1 kanál libazsír, l tojás, l kis fej reszelt hagyma, só, bors, mustár, kakukkfû.

A fõtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fûszereket és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük fõtt tojással, paradicsommal, uborkával díszítjük.


Padlizsánpástétom

Hozzávalók: 4 szem érett padlizsán, l kis fej hagyma, fél csésze olaj, só, cukor, citromlé.

A padlizsánokat platnin vagy a villanysütõ közepes fokozatán gyakran forgatva megsütjük. Szenes héjukat lehúzzuk, lemossuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal, sóval, kevés cukorral. Egyes helyeken cukor helyett borsot és apróra zúzott fokhagymát tesznek bele.

Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú kivájt paradicsomban is tálalni.


Babpástétom

Hozzávalók: fél kg nagy szemû bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evõkanál libazsír vagy olaj.

A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára fõzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott fõtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.


Fekete retek hagymával

Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors

A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.

Kedvelt elõétel, de sokan a húsleveshez is eszik.


Krumplis latkesz:

Hozzávalók: fél kg hámozott, reszelt burgonya, l nagy fej reszelt hagyma, 2 tojás, 3 evõkanál liszt, só, bors, a sütéshez olaj.

A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fûszerezzük. Palacsintasütõben olajat hevítünk, és merõkanál mennyiségenként a masszát kisütjük. Peszahkor liszt helyett maceszdarát használunk!


Töltött tojás (tejes)

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 2 evõkanál vaj, 2 dl tejfel, só, 2 szál zöldhagyma, esetleg kevés szardellapaszta.

A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat másik tálba tesszük, összekeverjük a vajjal, 1 kanál tejfellel, a szardellával, sóval és az apróra vágott újhagymával. Megtöltjük a fehérjéket a massza kétharmad részével, majd a maradékot összekeverjük a tejfellel. Kicsit utána sózzuk, majd a tojásokat tûzálló tálba helyezzük, és a tejfeles mártással leöntjük. Ha van, néhány szem kapribogyóval díszítjük, s a sütõben néhány percig sütjük.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala