Húsételek


Jaffai csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 comb, 1 csésze narancslé, 1 csésze fehérbor, 1 fej szeletekre vágott hagyma, 1 szál halványított zeller, 1 reszelt sárgarépa, só, bors, paprika, 3 evõkanál olaj, fél csésze mazsola, ízlés szerint keleti kömény, 1 gerezdekre vágott narancs, kevés reszelt narancshéj.

A narancslevet, a bort, a zöldségeket és a fûszereket a kömény kivételével széles serpenyõbe öntjük, felfõzzük, és bõ fél órán át kis lángon pároljuk a húsdarabokat. Ezután kivesszük, letörölgetjük, majd kevés olajjal leöntve, sütõben barnára sütjük. A serpenyõbe öntjük a mazsolát, a narancs gerezdjeit, a reszelt narancshéjat, néhány percig forraljuk, majd a sült húsra öntjük. Még néhány percig sütjük, majd forrón tálaljuk.


Ananászos sült csirke

Hozzávalók: 1 közepes csirke, vagy 2 mell és 2 comb, 1 doboz ananászkonzerv (karika), 1 fej szálasra vágott hagyma, 2 kanál olaj vagy páros margarin, só.

Az ananászkarikát a csirke mellénél és combjainál a bõr alá tesszük, megsózzuk. Az olajban vagy margarinban üvegesre pároljuk a hagymát, és a csirkére öntjük. Fóliával takarva pirosra sütjük.


Töltött csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú, kikóserított csirke, 2 vízben áztatott zsemle, 1 tojás, 1 kanál libazsír, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, só, bors.

A feldarabolt gombát az apróra vágott petrezselyemmel a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a masszát a csirke bõre alá töltjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tölteléket kizsírozott õzgerincformában külön sütjük, s köretként adjuk a csirkéhez. A gomba helyett összetört csirkemájat is rakhatunk a töltelékbe.


Paprikás csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú, csirke, 1 nagyobb fej hagyma, 3 evõkanál olaj, pirospaprika, só, 2 kanál paradicsompüré, néhány szem kömény.

A csirkét darabokra vágjuk, a hagymát az olajon megpároljuk, beleszórjuk a pirospaprikát, megforgatjuk benne a húsdarabokat, majd kevés vízzel feleresztjük, sózzuk, paradicsompürével és köménnyel ízesítjük. Fedõ alatt puhára pároljuk, galuskával tálaljuk.


Libatepertõ

Hozzávalók: 1 liba bõrös hája, kevés víz.

A liba bõrét óvatosan lefejtjük a húsról (általában a mellrõl és a hátról), 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje, és mérsékelt tûzön, néha megkeverve, fõzzük. Mire a víz elpárolog, a tepertõ szép sárga lesz. Még néhány percig sütjük, majd egy csepp vizet öntünk a zsírba, és rászorítjuk a fazék fedelét. Ettõl lesz a tepertõ ropogós. Leszûrjük, majd a zsírt üvegbe öntjük.


Libamáj sütve

Hozzávalók: 1 libamáj, 1 liba testháj (kb. fél kg), 1 fej hagyma, kevés víz, esetleg 1 kávéskanál pirospaprika.

Az elõkészített libamájat a testhájjal és egy fej hagymával nagyobb lábosba helyezzük el. A hájra tesszük a májat, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tûzön fõzzük. Amikor a víz elfõtt, és a zsír sisteregni kezd, kivesszük a májat és a hagymát, üvegtálba helyezzük, a hájat még néhány percig fõzzük.
Rászûrjük a májra a zsírt, esetleg kevés pirospaprikát szórunk rá és amikor kihûlt, a hûtõszekrényben megdermesztjük.


Ineresz (Libaszalonna)

Hozzávalók: kb. fél kg liba testháj, só, pirospaprika, fokhagyma.

A liba testhájról a hártyákat gondosan leszedjük, jól besózzuk, pirospaprikával alaposan beszórjuk, majd ízlés szerint zúzott foghagymával bekenjük. Hûtõben egy éjszakán át dermesztjük.


Egész liba sütve

Hozzávalók: 1 db pecsenye liba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 1 pohár víz, só.

A libát megsózzuk, kevés pirospaprikával meghintjük, a belsejébe rakjuk a hagymát és a fokhagymát, alá öntünk egy pohár vizet, és a sütõben mérsékelt tûzön, kanállal locsolgatva ropogósra sütjük.


Sült libacomb

Hozzávalók: 4 db libacomb, (vagy 2 comb és a bõrös mell), 10 dkg füstölt marhaszegy, 1 narancs leve, só.

A tepsit kirakjuk a szeletekre vágott füstölt szeggyel, rátesszük a combokat, megsózzuk, és a narancs levével leöntjük. Fóliával letakarva lassú tûzön sütjük. Amikor puha, levesszük a fóliát, és ropogósra sütjük. Tört krumplival, párolt káposztával, almakompóttal tálaljuk.


Lengyeles libacomb

Hozzávalók: 2 db libacomb, 20 dkg gersli, 2 szál sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 1 csésze zöldborsó (lehet fagyasztott is), 2 evõkanál libazsír, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

A combokat bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, s egy ideig állni hagyjuk. Egy nagy lábosban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk a kockára vágott hagymát, a libacombot, majd megforgatjuk benne a felszeletelt répákat, a borsót és a gerslit. Jó bõven felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedõvel lezárjuk, és kis lángon, 3-4 órán át pároljuk.


Libamell fasírt

Hozzávalók: 1 nagy libamell,1l evõkanál libazsír, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

A libamell csontjáról lefejtjük a bõrt majd a húst, óvatosan, hogy a csont egybe maradjon. Húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, a hagymával, a tojással, a zsírral és a fûszerekkel. A masszát visszarakjuk eredeti formájában a mellcsontra, majd meleg sütõben, kevés vizet öntve alá, gyakori locsolás mellett pirosra sütjük. Melegen burgonyapürével tálaljuk, hidegen majonézes burgonyasaláta illik hozzá.


Libamell vadasan

Hozzávalók: 1-2 nyúzott libamell, a páchoz: 2 fej hagyma, 1 babérlevél, 10 szem feketebors, 4-5 szem borókabogyó, 2 kanál ecet, a mártáshoz: 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 kanál libazsír, 5 dkg füstölt marhaszegy, só, bors, mustár, reszelt citromhéj, cukor.

A hagymát, a babérlevelet, a borsot, a borókabogyót sóval és ecettel bõ vízben fõni tesszük. Ezzel a páclével öntjük le a nyers libamellet, és hûtõben legalább egy napig áztatjuk. Kivesszük a húst, az apró csíkokra szelt füstölt szeggyel megspékeljük, majd sütõzacskóba tesszük a zsír, 1 kis fej hagyma és a felszeletelt zöldség társaságában. Ha nincs sütõzacskó, alufóliával fedett tepsibe rakjuk a hozzávalókat. Amikor puhára sült a hús, elkészítjük a mártást. A hússal sült hagymát és zöldségkarikákat kevés páclével — lehetõleg turmixszal — összetörjük, sóval, cukorral, mustárral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A mártást néhány percig forraljuk, majd belerakjuk a húst. Krokettal, zsemlegombóccal vagy kifõtt tésztával tálaljuk. Marhahúsból is ugyanígy készítjük.


Hagymás libamell

Hozzávalók: 1 db nyúzott libamell, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szegy, 1 kanál zsír, só, bors.

A liba mellét vékony csíkokra vágjuk, a hagymát és a szegyet felszeleteljük, majd a zsírban megpároljuk. Beleforgatjuk a húst, majd kevés vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedõ alatt puhára pároljuk. Krokettal tálaljuk. Marhahúsból is készíthetjük.


Aszalt szilvával töltött kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 csésze aszalt szilva (mag nélküli), 1 csésze hámozott, kockára vágott alma, kevés fahéjjal leszórva, só.

Összekeverjük a szilvát és az almát, a kacsa hasüregébe töltjük, s lehetõség szerint bevarrjuk. Megsózzuk, tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és szép pirosra sütjük. Tört krumplival tálaljuk, a szilvát és almát a sült köré rendezzük.


Gesztenyés kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 1 áztatott zsemle, a kacsa mája, 1 kanál zsír, negyed kiló fõtt gesztenye, 2 tojás, só, bors.

Az elõkészített kacsamájat összetörjük, elkeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, zsírral, a villával megtört, fõtt gesztenyével, sóval, borssal. A tölteléket a kacsa belsejébe töltjük, bevarrjuk, és a kacsát kevés vizet aláöntve ropogósra sütjük.


Pulykakropp (töltött pulyka nyakbõr)

Hozzávalók: 1 pulyka nyakbõr, 1 kg darált borjú- vagy mellhús, 1 db áztatott, facsart zsemle, 2 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, 2 kanál libazsír vagy olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 kemény tojás, só, bors, l fej vöröshagyma, 2 dl húsleves, l kanál zsír.

A darált húst jól összekeverjük a zsemlével, a tojással, a zsemlemorzsával, a zsírral, a zúzott fokhagymával és a sóval, borssal. Beletöltjük a nyakbõrbe, beledugjuk a tisztított kemény tojásokat, és a végeket bevarrjuk. Egy tepsibe szeletekre vágott vöröshagymát szórunk, ráöntjük a húslevest, majd belehelyezzük a kanál zsírral megkent pulykanyakat. Gyakran locsolva pirosra sütjük. Készíthetjük sütõzacskóban is. Hidegen-melegen egyaránt kitûnõ étel.


Rántott pulykamell

Hozzávalók: 4-6 szelet filézett pulykamell, fél csésze liszt, 1 tojás, fél csésze zsemlemorzsa, só, a sütéshez olaj.

A szeleteket kiverjük, megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban vagy olajsütõben kisütjük. Tálra helyezzük, citromkarikával, petrezselyemmel díszítjük, sült burgonyával, krumplipürével, kompóttal vagy salátával tálaljuk.


Vagdalt pulykamell

Hozzávalók: fél kg darált pulykamell, l tojás, 1 db áztatott facsart zsemle, 1 kanál zsír, 2 evõkanál zsemlemorzsa, l kisebb reszelt hagyma, só, bors, esetleg kockára vágott, füstölt marhanyelv, 2 kemény tojás, néhány szem hámozott pisztácia.

A hozzávalókat jól eldolgozzuk, majd henger alakúra formázva kizsírozott sütõpapírba csavarjuk. Közepes sütõben pirosra sütjük. Jeles alkalmakkor a masszába keverjük a kockára vágott marhanyelvet és a pisztáciát, a kemény tojásokat középre dugjuk, s a fenti módon sütjük.


Sült pulykamell gyümölcsmártással

Hozzávalók: kb1 kg pulykamell (nagyobb pulykának a fél melle), só, 1 kanál olaj, esetleg 5 dkg füstölt, szeletelt marhaszegy, a mártáshoz fél kg gyümölcs (alma, körte, birs), 1 dl fehér bor, ízlés szerint cukor, fahéj, szegfûszeg.

A pulykamellet sózzuk, olajozzuk, s beborítjuk a füstölt szeggyel. Sütõzacskóban arany barnára sütjük. A mártáshoz kis lábasban 1 dl borban fõni tesszük a kockára vágott gyümölcsét a fûszerekkel. Rövid ideig pároljuk, majd turmixszal összekeverjük. Szeletekre vágva burgonyapürével tálaljuk.


Aszaltszilvás-diós pulykamell

Hozzávalók: 4-6 szelet pulykamell filé, fél csésze mag nélküli aszalt szilva, 3 evõkanál durvára vágott dió, 3 kanál morzsa, l tojás, só, kevés fahéj, 2 kanál olaj, 1 kanál méz.

A pulykamellet kiverjük és megsózzuk. Az aszalt szilvából, dióból, morzsából, tojásból és fûszerekbõl tölteléket készítünk. Arányosan szétosztjuk, és a szeletek közepére kenjük. Tekercset göngyölítünk a húsból, fólia-tepsiben egymás mellé fektetjük õket, majd mézes olajjal megkenve mérsékelt sütõben pirosra sütjük.


Sült pulykacomb

Hozzávalók: 2 db pulykacomb (alsó vagy felsõ is lehet), 2 kanál olaj, só, bors, piros arany, kevés víz.

A combokat sózzuk, borsozzuk, piros arannyal és olajjal megkenjük. Mérsékelt sütõben letakarva sütjük. Résztelt krumplival, kovászos uborkával tálaljuk.


Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 db fiatal pecsenyepulyka, fél kg fõtt gesztenye, negyed kiló darált hús, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió. l kanál zsír.

A darált húst, a zsemlét, a tojást jól összekeverjük, hozzáadjuk a villával megtört fõtt gesztenyét, a sót, a fûszereket, a pulyka belsejébe töltjük, a nyílást bevarrjuk, sózzuk, zsírral megkenjük és kevés vizet alá töltve közel két és fél órán át sütjük.


Levesben fõtt marhahús

Tálalhatjuk tört krumplival és mártással, ilyenkor vékony szeletekre vágjuk, és kevés forró húslevessel leöntve adjuk fel.
Készíthetjük hagymás szafttal is, ilyenkor egy fej hagymát, esetleg egy gerezd fokhagymát szeletekre vágunk, egy kanál zsíron üvegesre párolunk, belehelyezzük a szeletekre vágott húst, kevés levessel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, néhány percig pároljuk.


Lében sült (Szaftbráten)

Hozzávalók: 1 kg marhahús (pl. lapocka), 2 kanál zsír, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 2 kanál sûrített paradicsom, só, bors, kevés víz.

A zsírt mély lábasban felhevítjük, a húst minden oldalán megpirítjuk, majd kivesszük. A zsírba vékony karikára vágott vöröshagymát és répákat teszünk, majd az apróra vágott fokhagymát és a pirospaprikát. Visszahelyezzük a húst, sóval, borssal fûszerezzük, sûrített paradicsomot és kevés vizet öntünk hozzá. Fedõ alatt puhára pároljuk. A húst felszeleteljük, a mártást összeturmixoljuk és forrón a húsra öntjük. Tört krumplival tálaljuk.


Vagdalt hús

Hozzávalók: fél kg darált hús, 2 áztatott, facsart zsemle, l kanál zsír, l kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, (esetleg kevés bazsalikom, Worchester szósz)

A húst a zsemlével, tojással, apróra vágott hagymával és a zúzott fokhagymával és a fûszerekkel jól eldolgozzuk, kizsírozott sütõpapírba csavarjuk és szép pirosra sütjük.
Fõzelékhez, tört krumplihoz melegen, máskülönben hidegen tálaljuk. Ezt a masszát pogácsákra szaggatva, forró olajban is ki lehet sütni.


Vagdalt hús másképp

Hozzávalók: fél kg darált hús, 2 tojás, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evõkanál zsemlemorzsa, 1 kanál olaj, só, bors.

A hagymát lereszeljük, a fokhagymát apróra zúzzuk, majd összeállítjuk a masszát. Egy órán át pihentetjük, majd olajozott sütõ papírban pirosra sütjük.


Hagymás marhaszeletek

Hozzávalók: 4-6 szelet marhahús (pl. stefánia), 2 nagy fej hagyma, 2 kanál olaj, só, bors.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, a hagymát karikára vágjuk. Fóliatepsibe egy kanál olajat öntünk, a hagymát és a húst felváltva rétegezzük. A tetejére újra olajat öntünk, és alufóliával lefedve lassú tûzön több órán át sütjük.


Mustáros marhaszelet

Hozzávalók: 4-6 szelet marhahús, 4 evõkanál olaj, só, bors, mustár, kevés víz.

Legalább két nappal korábban a szeleteket sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Olajjal leöntjük, és a hûtõben érleljük.
Nagy serpenyõbe kevés olajat hevítünk, leöntjük a húsról is, majd belerakjuk a szeleteket, s mindkét oldalukat átsütjük. Kevés vízzel felöntjük, s fedõ alatt puhára pároljuk. Krokettal vagy tört krumplival tálaljuk.


Töltött káposzta

Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg fõtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sûrített paradicsom, ízlés szerint l-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, l tojás, só, bors, 3 kanál liszt.

A darált húsból, fõtt rizsbõl, tojásból, sóval, borssal elkészítjük a tölteléket. Ízlés szerint lehet egy kevés füstölt mellet is beleaprítani. A káposzta levelérõl levágjuk a vastag eret, majd a tölteléket szorosan belegöngyöljük. Egy nagy lábosban zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk a hagymát, pirospaprikával megszórjuk, majd belerakjuk a savanyú káposzta felét. Kevés vizet öntönk rá, és sorba rakjuk a töltelékeket. Belerakjuk a füstölt húst vagy a kolbászt. A tetejére újra káposztát rakunk, majd újra vizet, beleadjuk a paradicsomot, a fûszereket és fedõ alatt lassú tûzön több órán át fõzzük. Amikor puha, a maradék zsírból és lisztbõl kevés pirospaprikával rántást készítünk, és még ezzel is néhány percig fõzzük.


Lengyeles töltött káposzta (Holiskesz)

Hozzávalók: fél kg darált marhahús, fél csésze fõtt rizs, 1 tojás, 1 fej apróra vágott hagyma, só, 8-10 levél édeskáposzta, 1 citrom leve, fél csésze cukor, l csésze paradicsomlé, fél csésze mazsola.

A húst összekeverjük a rizzsel és a tojással, hozzáadjuk a hagymát, a sót. A káposztaleveleket néhány percig forró vízben fõzzük, majd kivesszük, vastag ereit kivágjuk.
Megtöltjük, majd egy széles lábosban egymás mellé rakjuk. Ízesítjük a fenti hozzávalókkal, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tûzön jól lefedve másfél órán át fõzzük, majd levesszük a fedõt és a sütõben kb. 20 perc alatt barnásra sütjük. Egyes helyeken a holiskeszt libahájjal és tört, hagymás fõtt burgonyával készítették.


Marhanyelv lengyel mártással

Hozzávalók: 1 db nyers marhanyelv, 1 hagyma, 1 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, 1 kanál zsír, fél csésze mandula, fél csésze mazsola, só, cukor, egész bors, 2 evõkanál liszt, citromlé.

A marhanyelvet néhány percig forró vízben áztatjuk, majd a durva héját lehúzzuk. Megsózzuk, s egy-két napig a hûtõben állni hagyjuk. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, belerakjuk a felkarikázott répákat, néhány szemes borsot, és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Közben a mandulát forró vízbe dobjuk, vékony héját lehúzzuk, és szálasra vágjuk. A nyelvet kivesszük a fõzõlébõl, a hagymát és a zöldségeket összeturmixoljuk. Kevés zsírban cukrot pirítunk, beleszórjuk a lisztet, barnára pároljuk, felöntjük a zöldséges lével, citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a mandulát, a mazsolát, s a szeletekre vágott nyelvvel még néhány percig forraljuk. Burgonyafánkkal tálaljuk.


Füstölt marhanyelv

A marhanyelvet legalább két órán át fõzzük, amikor puha, durva héját lehúzzuk, és rézsutos szeleteket vágunk belõle. Burgonyapürével, tormával tálaljuk.


Töltött borjúszegy

Hozzávalók: 1 kilónyi borjúszegy, 1 áztatott, facsart zsemle, 1 csésze mélyhûtött borsó, 1 tojás, 1 csésze apróra vágott gomba, 3 kanál olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem.

A szegyet felszúrjuk, kicsontozzuk. A gombát és a borsót 1 kanál olajon megpároljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, összekeverjük a zsemlével, sózzuk, borsozzuk, és a szegybe töltjük. A nyílást bevarrjuk, megsózzuk. Egy tepsiben megforrósítjuk az olajat, megforgatjuk benne a húst, majd a sütõben mérsékelt tûzön, kevés víz hozzáadásával, sûrûn locsolva pirosra sütjük. Tálalás elõtt fél órát pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni.


Borjúpörkölt

Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát, paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a húst, Megforgatjuk az olajban, majd néhány percnyi kevergetés után felengedjük egy fél pohár vízzel. Fûszerezzük, és fedõ alatt puhára pároljuk. Vigyázzunk, mindig legyen elegendõ víz alatta. Galuskával, rizzsel, résztelt krumplival vagy tarhonyával tálaljuk.


Gombás szelet

Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 25 dkg gomba, kis fej hagyma, 3 kanál olaj, só, bors.

Az olajat felhevítjük, s a kivert, megsózott hússzeleteket mindkét oldalukon átsütjük. Kevés vizet öntünk hozzá, majd fedõ alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, kivesszük a húst, és az olajba adjuk az egészen apróra vágott hagymát, és a feldarabolt gombát. Kevés liszttel meghintjük, borsozzuk, ha túl sûrû, 1-2 kanál vizet öntünk bele, és visszatesszük a húst. Átforraljuk, rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.


Borjúbecsinált

Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 csésze mélyhûtött vegyes zöldség, tavasszal ugyanennyi borsó, kockára vágott újkaralábé, darabokra vágott spárga, 3 kanál olaj, kevés liszt, só, pár csepp citromlé, csipet bors.

A húst az olajban megpároljuk, megsózzuk, kevés vízben csaknem puhára fõzzük. Ekkor megszórjuk kevés liszttel, hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük egy kevés vízzel, borssal, citromlével ízesítjük, és addig fõzzük, amíg az összes hozzávaló puha lesz. Rizzsel tálaljuk.


Paprikás szelet

Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, 1 kanál zsír.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát karikára szeljük, majd széles serpenyõben forró zsírban megpároljuk. Beletesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat átsütjük, fûszerezzük, majd kevés vízzel feleresztve fedõ alatt puhára pároljuk. Rizzsel, tört krumplival tálaljuk.


Borjúkocsonya (Pce)

Hozzávalók: 2 db borjúláb, 2 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 liter víz, só, bors, 4 kemény tojás, kevés pirospaprika.

A feldarabolt borjúlábat fõni tesszük a kockára vágott hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, és lassú tûzön 3 és fél órán át fõzzük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük, a lébõl, lefejtjük a csontokról, apróra vágjuk, és mélytányérokba tesszük. Felszeleteljük a tojást, a húsra tesszük. majd rászûrjük a levet. Kevés pirospaprikával meghintjük, majd hideg helyen megdermesztjük.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala