Mártások

Egresmártás

Hozzávalók: fél kg egres, 12 dkg cukor, fahéj, citromhéj, 2 tojás, 2 kanál liszt.

A megtisztított egrest, a cukrot és a fûszereket kevés vízben fõni tesszük, s amikor már majdnem puha, a tojásfehérjébõl habot verünk, lazán elkeverjük a liszttel és a tojássárgájával, majd a forró egrest beleszedjük. Jól összekeverjük, hidegen és melegen is tálalhatjuk.


Meggymártás

Hozzávalók: fél kg meggy, kimagozva, kb. 10 dkg cukor, fahéj, szegfûszeg, 2 tojás, 1 kanál liszt.

Ugyanúgy készül, mint az egresmártás, csak a meggyet kevesebb vízzel kell foznünk.


Uborkamártás

Hozzávalók: 2 db közepes csemege uborka, 2 kanál olaj, 2 kanál liszt, só, cukor, pár szál kapor.

A kockára vágott uborkát a kaporral olajon megforgatjuk, liszttel összekeverjük, majd vízzel felengedjük. Sûrû keverés mellett simára fõzzük, sózzuk, cukrozzuk, ízlés szerint kevés ecetet is adhatunk hozzá.


Paradicsommártás

Hozzávalók: 1 doboz sûrített paradicsom, 1 szál zeller, 2 kanál olaj, 2-3 kanál liszt, 1 szál zeller, só, cukor.

Az olajból, lisztbõl rántást készítünk, beleöntjük a sûrített paradicsomot, felöntjük vízzel. Belerakjuk a zellerlevelet, a sót, cukrot, sûrû keverés mellett néhány percig forraljuk.


Kapormártás

Hozzávalók: l csokor kapor, 2 kanál olaj, 2-3 kanál liszt, só, cukor, citromlé vagy ecet.

Az olajból és lisztbõl világos rántást készítünk, beleszórjuk a finomra vágott kaprot, felöntjük egy kevés vízzel, sóval, cukorral ízesítjük, savanyítjuk. Levesben fõtt húshoz tálaljuk. Ha halhoz készítjük, kevés tejfelt is keverhetünk hozzá.


Hagymamártás

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 3 kanál liszt, só, cukor, ecet, kevés húsleves.

A hagymát apró kockára vágjuk, az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a lisztet, felengedjük a húslevessel (lehet vízzel is), sózzuk, cukrozzuk, ecettel vagy citromlével savanyítjuk, majd simára keverve tálaljuk.


Hideg tökmártás

Hozzávalók: 1 kisebb tök, reszelve, l kanál libazsír, 2-3 kanál liszt, 1 tojás, só, cukor, ecet, kevés kapor.

A meggyalult tököt sóval, cukorral, kaporral, kevés ecettel puhára fõzzük, a zsírból, lisztbõl készült liszttel berántjuk. Ezután a tojást kevés liszttel elkeverjük, s a tökhöz adjuk. Kihûtve is finom.


Besamelmártás zsíros ételekhez

Hozzávalók: 5 dkg libazsír, vagy olaj, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves vagy fehérbor, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája.

A zsírból és a lisztbõl világos rántást készítünk, felöntjük húslevessel, vagy a borral, fûszerezzük, majd néhány percig sûrûn kevergetve fõzzük. Levesszük a tûzrõl, s két tojássárgáját keverünk el benne.


Majonéz

Hozzávalók: l egész tojás, l citrom leve, l dl olaj, só, cukor.

A tojást, citromlevet, sót, cukrot összekeverjük, majd az olajat fokozatosan (cseppenként) adagolva géppel eldolgozzuk. Akkor jó, ha vajszerûen kemény lesz.


Tartármártás (tejes)

Hozzávalók: l kemény tojás, l dl tejfel, só, cukor, mustár.

A hozzávalókat turmixgéppel alaposan összekeverjük. Még finomabb, ha kevés apróra vágott snidlinget is adunk hozzá. Rántott gombafejhez, halhoz tálalhatjuk.


Szilvamártás

Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, l kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

A kimagozott szilvát forró zsíron, fedõ alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fûszerezzük, és még néhány percig fõzzük.


Alma-birsmártás

Hozzávalók: fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfûszeg.

A gyümölcsöt a borban a fûszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk. Libasülthöz, sült csirkéhez illõ, könnyû mártás.


Cimesz (Rós haSanai étel)

Sárgarépa cimesz

Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 2 közepes burgonya, l citrom héja, fél csésze cukor, fahéj, só, bors.

A sárgarépát lereszeljük, a burgonyát kockára vágjuk, kevés vízzel, a citromhéjjal fõni tesszük. Nagyon gyenge tûzön közel két órán át fõzzük. Régen a sütõben készítették, szintén enyhe tûzön, hosszú ideig.

Sárgarépa-alma cimesz

Hozzávalók: 4 csésze reszelt sárgarépa, 1 csésze reszelt alma, 1 evõkanál búzadara, 3 evõkanál libazsír, fél csésze víz, só, cukor, kevés õrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban fõni tesszük. Közel két órán át fõzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

Szilvás-burgonyás cimesz

Hozzávalók: 25 dkg fõtt hús, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, 3 közepes, hámozott és kockára vágott burgonya, 25 dkg szilva, fél csésze cukor, só, kevés liszt, csipet fahéj.

Az összes hozzávalót a liszt kivételével egy edénybe rakjuk, s közel két órán át fõzzük. Amikor már teljesen puha, kevés liszttel meghintjük, hogy sûrûbb legyen. Akkor jó, ha már egyáltalán nem leveses.

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala